LO mener au pair-ordningen må fjernes

Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Au pair-ordningen bør avskaffes i Norge. Det mener LO-leder Gerd Kristiansen, som er lut lei av at vertsfamilier utnytter sine au pairer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristiansen er rystet over historier om at au pairer settes til å utføre oppgaver hos vertsfamilier som ikke er del av reglene.

– Det er helt tydelig at altfor mange av dem som har au pair i Norge i virkeligheten er ute etter en hushjelp, etter billig arbeidskraft. Det holder ikke. Det har aldri vært meningen, og er ikke lov, sier Kristiansen til VG.

Reglene for bruk av au pair ble strammet inn i 2013, noe som har resultert i at fem foreldrepar har blitt straffet med karantene for ikke å ha fulgt regelverket.

– Det er bra at myndighetene har strammet inn regelverket for bruk av au pair. Men hvis ikke forholdene bedrer seg raskt, ber jeg myndighetene om å endre syn og gå inn for forbud, sier LO-lederen.

Kristiansen viser til at poenget med au pair er kulturutveksling. Au pairen skal lære seg norsk og tilegne seg kunnskaper om Norge, og skal gjøre maksimalt 30 timer husarbeid per uke.

– Men for svært mange er dette ikke virkeligheten. De som kommer utnyttes altfor ofte på det groveste, sier LO-lederen.

Personvernpolicy