Europeisk romsonde våknet etter et halvt års dvale

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romsonden Philae, som krasjlandet og mistet kontakten med jorden i november, har igjen sendt signaler hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romsonden Philae landet i november på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko etter to mislykkede landingsførsøk. Sonden som veier 100 kilo på jorden, men bare ett gram i verdensrommet, greide ikke benytte harpunene og føttene som skulle få den til å feste seg i kometoverflaten.

Derfor var gleden stor over at Philae nå igjen har fått nok sol til å sende nye signaler hjem, forklarer seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke.

– Den var programert til å våkne igjen hvis den fikk nok sollys. Men på grunn av den harde landingen har det vært vanskelig å håpe på å få den i sving igjen, sier Brekke til ABC Nyheter.

Se også: Her får de vite at romsonden Philae har landet på kometen

De to første forsøkene på landing endte med at sonden spratt av kometen, før den på tredje forsøk landet vertikalt, trolig inn mot en stein, og dermed ikke i posisjon til at solcellepanelene kunne lade den - inntil nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mottok nye signaler fra Philae i to minutter. Vi fikk 40 sekunder med data, sier Jean-Yves Le Gall i den franske romfartsorganisasjonen til AFP.

Les også: Romsonden Philae tok kvelden med flatt batteri

Kanskje signaler til jul

Når romsonder sender informasjon tilbake til jorden, går datafilene den sender via en satelitt og ned til det ventende romsenteret. Phliae har fortsatt over 8000 av disse pakkene lagret, skriver den europeiske romfartsorganisasjon ESA på sin blogg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har siden mars hatt et lite håp om at sonden skulle få nok sollys til å våkne igjen. Nå som den igjen lades, tror Brekke det er mulig den kan opprette jord-kontakt i mer enn to minutter av gangen.

– Nå er Philae og kometen på veg nærmere sola frem til august, og det kan bli jevnlig kontakt hvis den får nok sollys. Da vil den kunne gjøre målinger i den spennende tiden når den nærmer seg sola, det er da gasser presses ut av kometen, sier Brekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brekke anslår at med jevnlig lading gjennom sommeren, kan Philae greie å sende signaler tilbake til Jorden frem til nærmere jul. Etter 2015 er det derimot veldig usikkert hva som skjer med romsonden.

Philae er som mange andre i 2015 utstyrt med twitterkonto, og meldte følgende da tilstrekkelig med sollys hadde truffet den: