Sjokk og sorg i svensk bygd etter Lisa-drapet

FUNNET DREPT: Lisa Holm (17). To menn er siktet, og sitter nå i avhør. Foto: NTB scanpix
FUNNET DREPT: Lisa Holm (17). To menn er siktet, og sitter nå i avhør. Foto: NTB scanpix

En hel svensk bygd forsøkte i helgen å bearbeide sjokket og følelsene etter drapet på Lisa Holm (17). Samtidig fortsatte politiet avhørene og de tekniske undersøkelsene i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Lisa Holm-saken
  • Søndag 7. juni ved 18-tiden stenger Lisa Holm kafeen der hun jobber. Klokken 18.23 får foreldrene en tekstmelding fra datterens telefon, der det står at hun er på vei hjem.
  • Ved 20-tiden går foreldrene ut i håp om å møte henne på hjemveien. Når de kommer frem til kafeen, står mopeden utenfor med nøklene i tenningen. Klokken 22 ringer de politiet for å melde datteren savnet.
  • Mandag 8. juni starter politiet sitt første søk i området. En hanske blir funnet, som politiet tror tilhører Holm.
  • I dagene som kommer styrkes mistanken om at Holm er utsatt for noe kriminelt. En rekke gjenstander, som et mobildeksel, blir funnet. Over 1.000 frivillige deltar i leteaksjonen. Politiet avhører over 200 personer og mottar over 800 tips. Holm blir etterlyst av Interpol.
  • Fredag 12. juni blir tre personer tatt inn til avhør.
  • Natt til lørdag 13. juni finner politiet en død jente, som viser seg å være Lisa Holm. Tre personer blir formelt pågrepet, to av dem siktet for drap.

(Kilde: TT)

De to sesongarbeiderne som er siktet for å ha drept Lisa Holm (17), ble avhørt på nytt av politiet søndag.

Politiets teknikere var i arbeid både i området der 17-åringen forsvant for en uke siden, og der hun ble funnet natt til lørdag. Politiet gravde med spader inne i låven, og undersøkte også en trekjerre nøye, melder Aftonbladet.

– Vi kommer til å ha sterk tilstedeværelse i området også i dagene som kommer, sier polititalsmann Tommy Nyman til avisen.

Politiet og påtalemyndigheten må innen tirsdag avgjøre om de tre pågrepne i saken skal fremstilles for varetektsfengsling.

En kjenning

De to litauiske mennene som er siktet for drap, var i Sverige som sesongarbeidere. Ifølge naboer har de vært i Sverige flere år på rad.

Litauisk politi opplyser til Expressen at en av dem er tidligere kjent for politiet, uten å ville kommentere dette ytterligere.

Ifølge Andrzej Roginski står litauisk politi klar til å bidra med den informasjonen svensk politi måtte trenge i saken.

Bakgrunn: Lisa Holm (17) funnet død - to siktet for drap

– Jobbet på kafeen

En kvinne er også pågrepet, siktet for å ha bidratt til å skjule en kriminell handling. Hun er ikke litauisk statsborger, ifølge Aftonbladet.

Flere medier har meldt at hun er gift med en av de drapssiktede mennene. Ifølge Expressen jobbet hun med rengjøring på den samme kafeen som Holm, der 17-åringen sist ble sett.

Politiet ble oppmerksomme på de tre i forbindelse med et funn fredag kveld, og de ble tatt inn til avhør. Et par timer senere ble Holm funnet død, og de tre ble siktet i saken.

Alle de tre siktede er i 30-årene.

Følelsesladd

I Lisa Holms hjembygd forsøkte samtidig familie, venner og andre å bearbeide det som har hendt. De håpet i det lengste at 17-åringen skulle bli funnet i livet etter en omfattende leteaksjon som pågikk hele forrige uke.

– Folk er sjokkert og skremt av at dette har skjedd på Kinnekulle, som er hjertet i det vi kjenner som varmt og vakkert. Det river i sjelen, sier Erik Bryskhe, pastor i Korskyrkan i Götene og aktiv i krisegruppen i Götene kommune, til TT.

Les også: Følelsesladet melding fra politiet rører hele Sverige

I et sjeldent følelsesladd Facebook-innlegg forteller også svensk politi om hvordan drapet har gjort inntrykk på dem.

Politiet i Östra Skaraborg skriver på sin Facebook-side om reaksjonen etter at Holm ble funnet død:

– En stor, veltrent mann med Politi skrevet på rygget sitter og rister og gråter ut bak et uthus. En blek tekniker med mørke ringer under øynene stirrer ut i tomme intet, og en hundefører begraver ansiktet i hundens pels. Stedet er Kinnekulle og for en stund siden har meldingen om Lisa kommet, skriver politiet.

Personvernpolicy