– Nytt lavmål fra Australia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesiske myndigheter hamrer løs mot Australias statsminister etter avsløringer om offentlige bestikkelser av menneskesmuglere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Australias innvandringspolitikk er kjent for å være streng. Statsminister Tony Abbott sier landet vil og bør bruke alle måter for å stanse ulovlig innvandring. Denne uka kom det rapporter om at personell fra landets kystvakt har betalt menneskesmuglere for å snu, fremfor å ta seg til australsk land.

En talsperson for Indonesias utenriksminister kaller det et lavmål.

– Vi har hele tiden hevdet at Australias push-back -politikk er en vanskelig sti å trå, sier talsperson Armanatha Nasir ifølge The Guardian.

Pengene skal ha vært pakket i plastsekker, og det er første gang en slik kreativ løsning har vært benyttet.

– Hvis dette viser seg å stemme er det et nytt lavmål i måten Australias regjering håndterer problematikken med ulovlig innvandring, sier Nasir.

Les også: Aust­ra­lia: – Fare for at IS kan lage «skitten bombe»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan straffes

Jussprofessor Don Rothwell sier det juridisk sett kan defineres som menneskesmugling, hvis det viser at myndighetene har betalt.

Dermed kan det være grunnlag for å siktet australske myndigheter for menneskesmugling.

Båten med flyktninger ble stoppet på den indonesiske øya Roti, ei øy nord for Australia. Flyktningene fra Bangladesh, Bruam og Sri Lanka var på den lange veien til New Zealand.

Artikkelen fortsetter under kartet

Tøff linje

Statsminister Abbott brukte svært kort tid på å stramme inn asyllovgivningen i landet da han tiltrådde i 2013.

Han fikk blant annet vedtatt at alle båter med asylsøkere som nærmer seg landets kyst, skal taues tilbake til Indonesia.

– Man snakker om inhuman asylpolitikk i Norge. Australia regnes som et sivilisert land, som vi kan sammenligne oss med på mange måter, men hva som er lov til å si der, og enda viktigere hva det er greit å gjøre i politikken der, er veldig langt unna hva man slipper unna med her, forklarte sosialantropolog Thorgeir Kolshus ved Universitetet i Oslo til ABC Nyheter i 2013.

Les også: Strammet inn aslypolitikken samme dag som han ble tatt i ed