Carl Philip og Sofia er mann og koneKongen ønsket Sveriges nye prinsesse velkommen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist valgte svensk design og utradisjonell musikk da de giftet seg lørdag. – Vi er stolte av deg, sa kong Carl Gustav, og ønsket prinsessen velkommen til familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paret strålte av lykke under vielsen i Slottskyrkan.

– Ja, svarte brud og brudgom klart og tydelig på første spørsmål fra overhoffpredikant og biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark.

Etter løftene utvekslet de ringer. Aftonbladet avslørte allerede torsdag at prins Carl Philip selv har stått for designen av gifteringen til Sofia. Den var litt liten, så det ut til, og de nygifte fniste mens de fikk den på.

Foran bruden inn i kirken kom de fire brudepikene i hvitt, prinsesse Estelle, Tiara Larsson, Anaïs og Chloé Sommerlath. Bruden, iført kjole fra designeren Ida Sjöstedt, ble ført til alters av sin far, Erik Hellqvist, som så overlot henne til prinsen, som svelget tungt og var tydelig rørt.

Se også: Her ankommer de kongelige prinsebryllupet

Moderne musikk

Kronprinsesse Victoria og begge brudens søstre leste under vielsesseremonien. Programmet for vielsen inkluderte moderne musikk av både Enya og Coldplay. Av sistnevnte gruppe hadde paret valgt hitlåta «Fix you», framført av Salem Al Fakir rett etter at de hadde gitt hverandre sitt ja. På vei ut av kirken fikk de nygifte med seg en svært oppjazzet versjon av Beethovens 9. symfoni, «Joyful joyful».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vel utenfor kirkerommet kysset de hverandre for første gang som gifte.

Deretter satte de seg i åpen vogn trukket av fire hester for å kjøre kortesje i Stockholm sentrum. Langs den 2,7 kilometer lange ruten hadde flere vært tidlig ute for å få plass i det fine været. Kortesjen tok brudeparet til Logården og middagen i festsalen Vita havet og dans i Karl XI:s galleri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menyen var fri for kjøtt, men blant rettene var hvit asparges, sjøkreps trukket i koriander med grillet kamskjell og gjørs fra Hjälmaren med grillede grønnsaker. Til dessert var det fersken- og bringebærterte med hvit sjokolade og champagne- og ferskensorbét.

Les også: Dron­nin­gen alene opp den røde løperen

– Varm, trygg og åpen

I sin tale ønsket kong Carl Gustav prinsesse Sofia velkommen til familien. Kongen sa at han hadde lært henne å kjenne som en varm, trygg og åpen person, og trakk fram hennes bistandsarbeid i afrikanske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kommer du til å ha nytte av i din nye rolle som prinsesse av Sverige. Vi er stolte av deg, sa han.

Den norske kongefamilien var representert ved dronning Sonja, i kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Blant de mange kongelige gjestene var også danske dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie, i tillegg til dronning Mathilde av Belgia og dronning Beatrix av Nederland.

Prins Edward og grevinne Sophie hadde droppet dronning Elisabeths offisielle fødselsdagsfeiring for å representere det britiske kongehuset i Sverige.

Les også: Madde kan føde når som helst

Høygravid prinsesse

Høygravide prinsesse Madeleine og ektemannen Chris O'Neill kom til vielsen med en litt urolig prinsesse Leonore. I svenske medier har det vært et populært tema hvorvidt høygravide prinsesse Madeleine kan komme til å føde denne helgen og dermed ta oppmerksomhet fra bryllupsfeiringen til broren. Det skjedde ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et av intervjuene i forkant av bryllupet uttalte prinsen at han ikke hadde følt kjærlighetens magi før han ble sammen med Sofia Hellqvist. Prinsen har også sagt at han har følt hvordan kjærlighet virkelig kan endre en person, og de to er skjønt enige om at de ble nysgjerrige på hverandre først gang de møttes, og neste gang de traff hverandre, sa det bare «klikk».

– Carl Philip er definitivt den rette for meg. Han er min beste venn på mange måter, sa Sofia før bryllupet.

BRUDEPARET:

Prins Carl Philip Edmund Bertil, født 13. mai 1979

  • Nest eldste barn av kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia.
  • Hertug av Värmland og den tredje i tronfølgen etter kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle.
  • Har blant annet studert grafisk design på Forsbergs skola og tatt eksamen ved Sveriges landbruksuniversitet Alnarp.


Sofia Hellqvist, født 6. desember 1984 i Täby,

  • Vokst opp i Älvdalen i Dalarna.
  • Har blant annet studert regnskap i New York, utdannet yogainstruktør og arbeidet som frivillig i Ghana.
  • Har vært modell og ble kåret til Miss Slitz i 2004.
  • Har deltatt i dokusåpen «Paradise Hotel» 2005
  • Etter at hun ble sammen med prinsen ble tidligere upubliserte toppløsbilder av henne fra magasinet Slitz spredt.
  • I 2010 var hun med og grunnla organisasjonen Project Playground som hjelper trengende barn og ungdommer i townships utenfor Cape Town i Sør-Afrika
  • Forlovet med prins Carl Philip av Sverige 27. juni 2014