Fire eksstatsministre med nytt forslag til regjeringskvartal

NYTT SMK? Deichmanske biblioteks gamle bygning kan være en egnet kandidat som nye lokaler for Statsministerens kontor, mener Bondevik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
NYTT SMK? Deichmanske biblioteks gamle bygning kan være en egnet kandidat som nye lokaler for Statsministerens kontor, mener Bondevik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik får støtte fra de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch og Thorbjørn Jagland når han nå foreslår at statsministerkontoret bør legges til gamle Deichmanske bibliotek.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror Deichman kunne fungert utmerket som statsministerens kontor. Med sitt flotte monumentale inngangsparti ville det bli representativt, ikke minst i forbindelse med utenlandsbesøk, sier Bondevik til Aftenposten.

Brundtland, Willoch og Jagland synes forslaget er spennende. Jagland mener det er en god idé å plassere statsministeren på bakkeplan, og sier seg også enig i Bondevik som synes høyhus blir for dominerende. Willoch legger til at høyhus dessuten gir sikkerhetsmessige utfordringer.

– Det er betenkelig å bygge regjeringskontorer som vil bli latterlig enkle å nå med en rakett. Høyhus vil også ødelegge bystrukturen, sier Willoch.

Bondevik og Willoch er skeptisk til å samle alle departementene på ett område, og Willoch er opptatt av å beholde Utenriksdepartementet i Victoria terrasse. Brundtland uttaler at hun ikke har fulgt diskusjonen rundt regjeringskvartalet godt nok, men sier hun har forståelse for at UD må få beholde Victoria terrasse og at det må finnes en annen løsning for Statsministerens kontor.

Samtlige fire understreker at det nye regjeringskvartalet ikke må få en utforming som gjør at det minner om en festning.

Personvernpolicy