Menneskerettsorganisasjon siktet for hvitvasking

Økokrim har gjennomført razzia hos GNRD, en menneskerettighetsorganisasjon med base i Stavanger. Organisasjonen og dens leder er siktet for hvitvasking av store pengesummer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder NRK og Dagens Næringsliv , som i sitt helgemagasin har en lengre reportasje om saken.

– Vi har siktet en person og en organisasjon i Stavanger for hvitvasking av betydelige midler, sier statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim til NRK.

Pengene er ført inn i Norge fra utlandet, opplyser han.

– Vi har skjellig grunn til å tro at midlene er utbytte av en straffbar handling, sier Kampen.

Store summer

Ifølge NRKs opplysninger er beløpet i siktelsen over 100 millioner kroner. Dette er penger organisasjonen skal ha fått fra kilder i De forente arabiske emirater over en periode på tre år.

– Jeg har ingen kommentar til saken foreløpig, sier siktedes advokat Kjell Brygfjeld til NTB.

Økokrim skal ha sikret betydelige dokumentmengder, deriblant fra det lokale regnskapskontoret i Stavanger, skriver Dagens Næringsliv. Forholdet mellom GNRD, organisasjonens leder og Forente arabiske emirater skal være av betydning. Det samme gjelder lederens private forbruk.

Lederen ble pågrepet om morgenen onsdag 27. mai, skriver avisen. Han skal ha blitt avhørt i 48 timer.

Palestinsk bakgrunn

Mannen er en norsk statsborger med palestinsk bakgrunn. Han kom til Norge som flyktning. Mannen representerte Arbeiderpartiet i kommunestyret i Sola fra 2007 til 2011. Han har tidligere arbeidet som vekter.

GNRD (Global Network for Rights and Development) ble grunnlagt i 2008. Hovedkontoret ligger i Stavanger, men organisasjonen har samarbeidspartnere i Østerrike, Belgia, Jordan, Spania, Sudan, Sveits, De forente arabiske emirater og Zambia.

Personvernpolicy