Horne: Urealistisk å bosette 500 ekstra syrere i år

Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne. /Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix)
Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne. /Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier hun vil følge opp Stortingets Syria-avtale, men bemerker samtidig at det er urealistisk å bosette 500 ekstra kvoteflyktninger i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partiene som står bak forliket sier jo selv at dette er urealistisk. Ambisjonene som stortingsflertallet legger opp til er det ikke realitet i. Det ligger mange forbehold i avtalen, sier Horne til NTB.

Denne uken ble det flertall for å øke kvoten for syriske overføringsflyktninger fra 1.500 til 2.000 i 2015. Når Horne kaller ambisjonen «urealistisk» er det med henvisning til at det er en krevende og omstendelig prosess å få kvoteflyktningene til Norge.

Utover dette vil hun ikke kommentere avtalen nærmere før Stortinget fatter sitt vedtak fredag om en uke.

– Min hovedoppgave nå er å få bosatt flest mulig av de mer enn 5.000 som sitter og venter i norske mottak i dag, sier hun.

Få har kommet

Ifølge Utlendingsdirektoratet har 1.131 kvoteflyktninger fra Syria fått innvilget opphold i Norge så langt i år, men bare et fåtall har faktisk kommet til landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

270 syrere har ankommet Norge, men de aller fleste av disse fikk innvilget opphold på fjorårets kvote, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB.

Horne har nå bedt Integrerings- og mangfoldsdirektoratet sende brev til de 22 kommunene som uten forbehold har sagt ja til å bosette flere flyktninger i år og neste år.

– Alt avhenger av kapasiteten i kommunene. Jeg vil ikke tvinge en eneste kommune til å ta imot flyktninger og asylsøkere. Derfor starter vi nå med å spørre kommunene som uten forbehold har sagt ja, sier Horne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trondheim kommune er den første kommunen som nå får presentert flyktninger som skal bosettes i de ekstra plassene i år.

– Positivt

Solveig Horne har gjentatte ganger påpekt utfordringene som kommunene opplever ved å bosette flyktninger. At 303 kommuner har sagt at de kan ta imot til sammen nærmere 3.200 ekstra flyktninger i år og neste år, betrakter hun som positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig glad for det, men det ligger mange forbehold inne i tallene som kommunene har meldt inn. Det gjenstår å se hva som virkelig blir resultatet, sier hun.

Per 1. juni hadde norske kommuner bosatt 3.410 flyktninger og asylsøkere i år. Det er 19 prosent mer enn på samme tid i fjor.

– Av dem som venter i mottak, har om lag 1.000 bakgrunn fra Syria. Men vi kan ikke blande etnisitet inn i dette. Vi skylder også å bosette dem som kommer andre steder fra eller som ikke er overføringsflyktninger fra FN, sier hun.

Det nøyaktige antallet bosettingsklare som venter i mottak var per 1. juni 5.250 personer. Av disse var 250 enslige mindreårige. Gjennomsnittlig ventetid fra vedtak til bosetting er drøye ni måneder.