NVE: Arbeid med golfbane forårsaket raset ved Skjeggestad bru

Leirraset som forårsaket kollapsen av Skjeggestad bru i Vestfold i februar, ble utløst av utfyllings- og planeringsarbeid i tiden rett før skredet, viser utredningen fra NVE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram da Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram sin utredning i Oslo fredag ettermiddag. Brua har vært stengt siden kollapsen i februar. Skyldspørsmålet er ikke vurdert i rapporten, sier Anne Britt Leivseth fra NVE på pressekonferansen. NVE anslår at 100.000 kubikkmeter med masse har vært i bevegelse under skredet

Det er den sørgående delen av brua som er rammet, mens det nordgående løpet etter planen skal åpnes til fellesferien.

Det var 2. februar at det sørgående bruløpet brøt sammen da grunnen under brufundamentet skled ut. Ingen kom til skade i hendelsen.

Spesialbygde jekker

NVE deler årsaksforholdene inn i to: Den ene delen skyldes naturlige årsaker, som erosjon og nedbør. Det andre skyldes menneskeskapte forhold, der jordbruksplanering og utfylling i forbindelse med en golfbane rett før skredet bidro til kollapsen. Det er altså den siste utfyllingen som NVE anser som den utløsende årsaken.

Avdelingsdirektør Ingunn Foss i Statens vegvesen uttalte tidligere fredag at utredningen trolig ikke kommer til å ha noe si for når brua åpnes for trafikk. Før biler igjen får kjøre over brua på E18 ved Holmestrand må brubanen løftes opp av spesialbygde jekker på 500 tonn.

– To av søylene har bevegd seg i raset og blitt deformert. Jekkene må settes mellom brupilaren og selve brubanen. Alt dette må skje før trafikken kan gå igjen. Målet er at alt er klart til fellesferien. Så langt er vi i rute, sier prosjektleder for gjenoppbyggingen, Arvid Veseth.

Skylder på konstruksjon

Vegvesenet sier at det kan bli aktuelt å anmelde grunneier og entreprenør etter brukollapsen, skriver Tønsbergs Blad. Grunneier Bjørn Hundstad mener imidlertid at en svakhet i brufundamentets konstruksjon, samt kvikkleira i området, gjorde hendelsen uunngåelig.

– Det kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over, men det ville uansett skjedd om ikke lenge, sa Hundstad til Dagbladet i februar.

Statens vegvesen mener ingenting tyder på at det var noe galt med brua eller brukonstruksjonens fundament.

– Det er grunnen rundt fundamentet til brua som har sklidd ut, sa Foss.

Se video fra NVE sin pressekonferanse under:

Personvernpolicy