NVE advarer om snøsmelteflom i sommer

Det er fortsatt mye snø i fjellet. Det fører både til økt snøsmelteflom og økt UV-stråling. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen (NTB scanpix)
Det er fortsatt mye snø i fjellet. Det fører både til økt snøsmelteflom og økt UV-stråling. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Mye snø i fjellet gir stor sannsynlighet for snøsmelteflom på Vestlandet i sommer, ifølge en ny situasjonsrapport fra Norges vassdrag og energidirektorat (NVE).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den neste uka kan det bli noe økende snøsmelting i høyfjellet i Sør-Norge og litt økende vannføring i vassdrag. Enkelte steder høyt til fjells er det nå mer snø enn det var for en måned siden, mens det i områder lavere enn 1.000 meter over havet har smeltet en del snø den siste uken, ifølge NVE.

Det er stor sannsynlighet for stor snøsmelteflom i flere av elvene på Vestlandet fra nord i Rogaland til Rauma i Romsdalen. Med «stor snøsmelteflom» menes en flom som kvalifiserer til oransje varslingsnivå eller høyere. Oransje nivå er det tredje høyeste av fire nivåer.

Sjekk været der du er

Samtidig meldes det også om skyhøy UV-stråling til fjells. Torsdag ble det målt en stråling på 10,1 på UV-indeksen. Det er aldri målt så høye verdier siden målingen startet i 1996. Verdier fra 11 og oppover er klassifisert som «ekstrem».

– Dette er heftige greier. Ekstra beskyttelse er helt nødvendig. Bruk solkrem med høy faktor og smør deg ofte, sier forsker Bjørn Johnsen ved Statens strålevern til yr.no.

Johnsen forventer at den kraftige strålingen kan fortsette i ytterligere to uker, forutsatt at det er snø på bakken.

Personvernpolicy