Skiføre i sommersola

Prestholtseter ved Hallingskarvet påsken 2013. Også nå i juni er det mye snø og gode skimuligheter både her og mange andre steder i høyfjellet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Prestholtseter ved Hallingskarvet påsken 2013. Også nå i juni er det mye snø og gode skimuligheter både her og mange andre steder i høyfjellet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.

Det nærmer seg shorts- og bikinivær fram mot helgen på Østlandet, men i høyfjellet kan man spenne på seg skiene i junisola.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Man må nok veldig høyt opp om man skal få snø nå i midten av juni, men flere steder i fjellet ligger det veldig mye snø, sier meteorolog Marit Berger ved Værvarslingen for Vestlandet til NTB.

I høyfjellet har det falt mye snø siden 17. mai. Jarle Uthus som driver Prestholtseter på Geilo, forteller til NRK at det er så mye snø at det er fullt mulig å gå skarverennstraseen. Turlangrennet som starter på Finse med målgang på Ustaoset etter en flott naturopplevelse langs Hallingskarvet, går hvert år av stabelen i slutten av april.

– Normalt skulle det være bart i fjellet nå. Våren er blitt borte, og sommeren er veldig forsinket. Det er mer snø på Prestholtseter nå enn det var i påsken, forteller han.

Lang vinter

At det er mange som slett ikke plages av junisnøen og heller trekker opp i fjellet enn å kose seg i lavlandet, kunne lokalavisen Bygdanytt fortelle mandag denne uka. Fjellentusiasten Vidar Bruvik hadde samme dag gått sin 126. skitur på fjellet innenfor Bergen denne «vinteren».

– Denne vintersesongen begynte 8. desember, og er ikke over ennå, slo han fornøyd fast etter turen på Gullfjellet.

Ifølge arnabuingen er han langt fra alene på sine skiturer i fjellet, og det er så mye snø at skisesongen ser ut til å vare i flere uker, mener han.

Trist for sauen

Mens snøen gleder skientusiastene, bekymrer den andre. Sauebønder forteller om uvanlig dårlige beite til årstiden å være.

Bonde Ivar G. Slettemoen sa til NRK denne uka at han har rundt tusen sauer som ikke får kjenne smaken av det friske fjellgresset i beiteområdet ved nettopp Hallingskarvet på en god stund ennå.

Både i Røldal, Eidfjord og i Ulvik i Hordaland ligger det fortsatt halvannen til to meter med snø, ifølge Meteorologisk institutts snødybdemålinger. I Voss meldes det opp mot meteren, og i Ørsta godt over en meter snø 11. juni. Målingene viser dessuten at det ligger nesten to meter med snø på det rasutsatte fjellet Mannen i Romsdal.

Best fredag

Ellers ser helgeværet ut til å bli best helt i starten, med opp mot – og kanskje over – 20 grader mange steder på Østlandet fredag. Lørdag blir litt kjøligere og mer overskyet, mens søndagen kommer med en del regn.

– Det vil holde seg ganske fint fram mot og inn i helgen, men man vil merke at temperaturen går litt ned allerede lørdag. Søndag får vi de laveste temperaturene, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Hun varsler om en ganske så våt helg i både Nordland og Troms, mens regnbyger lørdag følges opp av søndagssol i sørlandsfylkene og i Telemark.

Marit Berger forteller at det er sjanse for sol i Hordaland og Sogn og Fjordane lørdag, og har man flaks kan det bli opp mot 20 grader enkelte plasser. Folk i Møre og Romsdal og Trøndelag må imidlertid godta regnbyger, og denne grå og fuktige værtypen blir enda tydeligere på hele Vestlandet søndag.

Personvernpolicy