Ikke så søtt som vi trodde

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sirkulerer YouTube-videoer av en søt liten ape som blir holdt som kjæledyr og kilt. Dette er en form for tortur av dyret, advarer organisasjonen International Animal Rescue.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dyra lider enormt under kjæledyrshandelen slike videoer bidrar til å stimulere, sier skuespilleren Peter Egan på vegne av organisasjonen International Animal Rescue (IAR) i en YouTube-video.

Før dovenloriene fra Indonesia og andre områder i Sørøst-Asia blir solgt som kjæledyr får de tennene fjernet uten bedøvelse.

– Temmes med vold

– Hvis folk visste hvor mye lidelser og død som lå bak hvert eksotisk dyr som tilbys for eksempel i Europa, ville nok etterspørselen tørket opp over natten. Dyreunger blir brutalt revet bort fra sine mødre og tatt bort fra sine naturlige omgivelser. De blir utsatt for grusom behandling for å tilpasse dem til kundens ønsker (for eksempel fjerning av tenner og «temming» med vold), dyretransport under forferdelige forhold, sykdom, stress og smerte i hopetall før de ender opp hos en forhandler eller dyrebutikk. Mange kommer aldri så langt, skriver informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: 2000 sirkusdyr trenger et nytt hjem

Når apen på videoen strekker armene til værs er det ikke fordi den vil kiles mer, men fordi den er livredd og forsøker å samle gift til kjertler i armhulene, heter det i videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind. Foto: Dyrevernalliansen.

Flere tusen dovenlorier fanges ulovlig i det fri for å smugles og selges. Arten er listet som «sårbar» på Verdens naturvernunions rødliste for trua arter, og den ulovlige handelen er en av de største truslene den står ovenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyresmugling også norsk problem

– Lorier er enda ikke kommet til Norge så vidt vi vet, men det har vært flere tilfeller av ulovlige eksotiske fugler og pattedyr i Norge. Eksotiske reptiler er også et alvorlig dyrevelferdsproblem i Norge. Mange tankeløse dyresamlere har med seg skilpadder, øgler og slanger fra Danmark og Sverige. Dette er «tøffe» dyr som folk vil ha av samme type egoistiske årsak som søte dyr - for å tilfredsstille sin egen fasinasjon og skaffe seg oppmerksomhet, skriver Efskind.

– Det er et kjent fenomen at korttenkte mennesker skaffer seg søte eksotiske dyr på bakgrunn av filmer eller medieoppmerksomhet. Eksempelvis Nemo og Ninja Turtles har forårsaket en beviselig boom i etterspørselen etter eksotiske fisker og skilpadder. Dette er kyniske dyresmuglere og zoobransjen raske til å utnytte kommersielt, skriver Efskind.


Les også: Merkelig beslag på Stavanger Lufthavn

Dyrevernalliansen jobber for å forhindre at flere eksotiske arter skal tillates som kjæledyr, og for at dagens regelverk over tillatte arter skjerpes inn.

IAR har opprettet en hjemmeside mot den ulovlige handelen: www.ticklingistorture.org.