– FN-soldater bytter varer mot sex

Filipinske FN-soldater på Haiti fotografert under en seremoni i april. Soldatene på bildet er ikke knyttet til anklagene i artikkelen. Arkivfoto: Scanpix/AP.
Filipinske FN-soldater på Haiti fotografert under en seremoni i april. Soldatene på bildet er ikke knyttet til anklagene i artikkelen. Arkivfoto: Scanpix/AP.

Soldater i FNs fredsbevarende styrker bytter jevnlig varer mot sex, ifølge utkast til en ny rapport. Flere av ofrene skal være barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten fra FN-kontoret for intern gransking (OIOS) fremgår det at hundrevis av kvinner på Haiti og i Liberia har blitt drevet til å selge sex.

De får betalt med penger, smykker, mobiltelefoner og andre gjenstander. Ifølge rapporten ble det registrert 480 påstander om seksuell utnyttelse og mishandling i perioden 2008-13. En tredjedel av anklagene omhandler barn, melder BBC News.

Flere hundre kvinner i Haiti og Liberia har blitt intervjuet i rapporten. De sier de ble drevet til sexsalg av sult, fattigdom og ønsket om et bedre liv. «Denne formen for bytte av varer og gjenstander mot sex er forholdvis vanlig, men underrapportert i fredsbevarende oppdrag», heter det i utkastet ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig understreker FN-organisasjoner at det har vært en betydelig økning i antall fredsbevarende soldater de siste ti årene, samtidig som det er registrert en nedgang i anklager om seksuell utnytting og misbruk.

FN har omkring 125.000 fredsbevarende soldater i en rekke land.

Det er ikke første gang det kommer frem slike anklager mot fredsbevarende soldater:

FN-soldater anklages for overgrep mot barn i Sentral-Asia
UD ber om gransking av norskstøttede soldater
Frankrike etterforsker soldater for overgrep

Personvernpolicy