Sundtoft får iskanten i retur

Regjeringen får ikke flertall for sin melding om oppdatert beregning av iskanten i Barentshavet. Foto: Colourbox.com.
Regjeringen får ikke flertall for sin melding om oppdatert beregning av iskanten i Barentshavet. Foto: Colourbox.com.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) får meldingen om iskanten i retur fra Stortinget. En samlet opposisjon sier nei til de nye beregningene, får NTB bekreftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiene har ulike begrunnelser for hvorfor de vendte tommelen ned da energi- og miljøkomiteen torsdag avga innstilling om saken.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er først og fremst kritiske til selve prosessen, mens Venstre, KrF, SV og Miljøpartiet De Grønne i tillegg ønsker en ny og strengere definisjon av hvor isen i Barentshavet går.

Spørsmålet er politisk betent fordi Stortinget sier klart nei til oljevirksomhet ved iskanten.

Ber Sundtoft tenke seg om

I den oppdaterte beregningen fra regjeringen trekkes iskanten nord for alle tildelte blokker i den omstridte 23. konsesjonsrunden.

Dersom faglige råd var blitt fulgt og iskanten hadde fått en ny definisjon, ville oljevirksomhet i praksis ha vært utelukket i sju av de nordligste blokkene. SVs Heikki Eidsvoll Holmås er tilfreds med at regjeringen nå får meldingen i retur.

– Regjeringen mislykkes i sitt forsøk på å flytte iskanten for å bore etter mer olje. Nå er det på tide at regjeringen tenker seg grundig om og rådfører seg grundig med sine støttepartier Venstre og KrF, sier Holmås til NTB.

I regjeringens melding er iskanten definert som områder der sannsynligheten for sjøis i april anslås til minst 30 prosent. Arbeiderpartiet ønsker ikke en ny og strengere definisjon nå, men går inn for at spørsmålet besvares på nytt i forbindelse med den ordinære rulleringen av forvaltningsplanen i 2020.

– Dårlig håndverk

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen mener regjeringen og klimaministeren har begått dårlig politisk håndverk.

– Det er bra at Stortinget sender den tilbake. Neste helhetlige revidering av forvaltningsplanen må baseres på miljøfaglige råd og høringer, sier Hansen til NTB.

Hun understreker at rammene for den 23. konsesjonsrunden er lagt i Stortingets vedtak om åpning av Barentshavet sørøst og framholder at tildelingene står ved lag.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson mener torsdagens beslutning må få følger for hvor oljeindustrien tillates å bore.

– Dette er et klokkeklart signal til regjeringen om at de ikke har frie tøyler i oljepolitikken, sier han.

Også imiljøorganisasjonene var det jubel å spore torsdag.

– Sundtoft har prøvd seg på en uakseptabel omgåelse av forvaltningsplanen. Nå har Stortinget sagt klart fra om at den ikke kan endres når statsråden og oljeindustrien føler for det. Dette er en stygg ripe i lakken for Sundtoft, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Helga Lerkelund i Naturvernforbundet sier organisasjonen nå forventer at de nordligste oljeblokkene trekkes tilbake.

Les også: SV varsler kamp om iskanten


Personvernpolicy