– IS har ført Al-Qaida til randen av kollaps

Et medlem av den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten klatrer i en flaggstang hvor opprørsgruppens flagg er heist i byen Ariha i Syria. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB scanpix.
Et medlem av den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten klatrer i en flaggstang hvor opprørsgruppens flagg er heist i byen Ariha i Syria. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB scanpix.

Al-Qaida er i dyp krise på grunn av konkurransen med IS, ifølge to av terrornettverkets åndelige inspiratorer og IS-kritikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS har iverksatt et vellykket kupp mot al-Qaida for å ødelegge nettverket innenfra, hevder de radikale islamistpredikantene Abu Qatada og Abu Muhammad al-Maqdisi i et intervju med avisa The Guardian.

– Al-Qaidas organisasjonsstruktur har kollapset, sier Maqdisi, som i sin tid var personlig mentor for Abu Musab al-Zarqawi, den beryktede grunnleggeren av det gamle al-Qaida i Irak, som var IS' forløper.

Maqdisi omtaler i dag al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri som en nær venn, men vennen skal nå ha store problemer med å lede nettverket.

– Zawahri opererer utelukkende basert på lojalitet, hevder Maqdisi, som den britiske avisa omtaler som al-Qaidas intellektuelle gudfar.

Og lojaliteten krymper også blant ytterliggående jihadister rundt om i verden. Mange velger i stedet å knytte seg til Den islamske staten (IS/ISIS/ISIL), som har erobret store områder i Syria og Irak.

«Kreftsvulst»

Abu Qatada har sammen med Maqdisi vært blant de mest prominente radikale predikantene som går i strupen på IS.

– ISIS viser ingen respekt for andre, beklager Qatada, som kaller IS' medlemmer «en kreftsvulst» og «ekstremister».

De ytterliggående islamistene erkjenner at IS er i ferd med å vinne både propagandakrigen og den væpnede kampen mot al-Qaida-tilknyttede grupper i Syria. Det til tross for at al-Qaidas Syria-fløy, Jabhat al-Nusra, er på frammarsj i Syria, mens gruppas filial på Den arabiske halvøy holder stand i Jemen.

«Vestens hjelpere»

Qatada fikk asyl i Storbritannia på 1990-tallet, men britiske myndigheter stemplet ham siden som en nasjonal sikkerhetstrussel og deporterte ham til Jordan i 2013. Der ble han siden ble frikjent for terrorplanlegging. Nå stempler IS' propagandamaskin både ham og Maqdisi som Vestens vantro hjelpere i kampen mot «kalifatet».

Selv om både Qatada og Maqdisi håper at al-Qaida kan stables på beina, innrømmer de åpent overfor The Guardian at IS er i ferd med å vinne både propaganda- og bakkekrigen.

– Akkurat nå er IS beruset av makt, sier Qatada, som likevel tror at opprørsgruppen vil komme til å måtte forhandle med al-Qaida igjen.

Syria-suksess

Al-Qaidas fløy i Syria, Jabhat al-Nusra, er nemlig på frammarsj. I Syria har opprørerne skaffet seg et solid fotfeste gjennom å samarbeide med lokale grupper og dele makten på bakken i kampen mot president Bashar al-Assad, skriver The New York Times.

Denne fremtredenen skiller seg radikalt fra rivalene i IS' kompromissløse strategi. IS har nemlig støtt fra seg mange potensielle allierte ved å stemple alle som ikke slutter seg til dem, som fiender.

Noe av det samme skjer i Jemen, der al-Qaidas fløy har alliert seg med lokale stammekrigere i kampen mot den Iran-støttede Houthi-militsen. Dermed står al-Qaida på samme side som USA og Saudi-Arabia i borgerkrigen i det fattige landet helt sør på den arabiske halvøya.

Personvernpolicy