Brunskogsnegl koster samfunnet enorme summer

Skader på hageplanter påført av brunskogsnegl påfører samfunnet årlige utgifter på opptil en halv milliard kroner, ifølge ny rapport. Foto: Wikimedia Commons.
Skader på hageplanter påført av brunskogsnegl påfører samfunnet årlige utgifter på opptil en halv milliard kroner, ifølge ny rapport. Foto: Wikimedia Commons.

Skader på hageplanter påført av brunskogsnegl påfører samfunnet årlige utgifter på opptil en halv milliard kroner, viser en rapport fra Vista Analyse og Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten tar for seg både brunskogsnegl og ti andre fremmede arter som ikke hører hjemme i Norge.

Forskerne legger til grunn at 245.000 norske hager berøres av brunskogsnegl. I hver hage blir det ødelagt planter til mellom 100 og 1.000 kroner årlig. De totale skadekostnadene ender dermed på mellom 25 og 245 millioner kroner, skriver VG.

Forskerne antar dessuten at hver hageeier bruker mellom én og fem timer i året på å fange snegler og rydde opp.

Verdien av fritid er anslått til 100-200 kroner per time. Dermed ender de totale samfunnskostnadene på 50-500 millioner kroner årlig.

Vista Analyse og NINA har gjennomført kostnadsberegninger så langt det har latt seg gjøre for elleve utvalgte arter. Brunskogsneglen er arten som gir høyest kostnad.

– Globalisering og klimaendringer har ført til at fremmede arter er et voksende problem i hele verden. Ifølge rapporten er det mye som tyder på at de samlede kostnadene for det norske samfunnet er i milliardklassen, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet.

Personvernpolicy