Terrorsiktet 18-åring sier han ville hjelpe syrere

Den 18 år gamle mannen som ble pågrepet i Sverige av PST med bistand av svensk politi, ble onsdag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i PST (t.v.) sammen med forsvarer Mette-Julie Sundby. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Den 18 år gamle mannen som ble pågrepet i Sverige av PST med bistand av svensk politi, ble onsdag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i PST (t.v.) sammen med forsvarer Mette-Julie Sundby. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Den terrorsiktede 18-åringen forklarte i retten at han skulle til Syria for å gi humanitær bistand. Men politiet, som mistenker ham for å ville slutte seg til IS, fikk medhold i fengslingskravet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske 18-åringen ble pågrepet i Göteborg mandag morgen. Da var han angivelig på vei til Syria for å krige for den islamistiske opprørsgruppen IS.

Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett onsdag nektet han straffskyld og begjærte seg løslatt. Overfor både politiet og i tingretten har den unge mannen forklart at han var på vei for å hjelpe befolkningen i det krigsherjede landet.

Bakgrunn: Norsk 18-åring ter­ror­på­gre­pet i Sverige

– Han har i sin forklaring for retten presisert at det dreide seg om humanitær bistand. Han opplevde et raskt voksende hat overfor Assad-regimet og de regjeringsvennlige styrkene i Syria, heter det i kjennelsen.

Retten mener imidlertid at det er skjellig grunn til å mistenke at 18-åringens formål med reisen var «å slutte seg til terrororganisasjonen ISIL». Politiet fikk medhold i sitt krav om varetektsfengsling i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud.

Mer bakgrunn: Hard kritikk av PST etter razzia mot Rolfsen

Isolasjon

Aktor i saken, politiadvokat Line Nyvoll Nygaard, fikk derimot ikke medhold kravet om at den siktede holdes i fullstendig isolasjon i de to første ukene av fengslingsperioden.

Retten kom til at delvis isolasjon, der han kan nektes samvær med enkelte andre innsatte, er tilstrekkelig.

18-åringens forsvarer John Christian Elden sier til NTB at de vurderer å anke rettens beslutning.

– Vi tar betenkningstid og vil vurdere spørsmålet nærmere. Siktede er glad for at retten avviste PSTs krav om at han skal sitte i fullstendig isolasjon, sier Elden.

Reaksjon: Embetsleder om Rolfsen-razzia: – Han satt på viktige bevis

Lukkede dører

Den siktede ble pågrepet av svensk sikkerhetspoliti da han var i ferd med å gå om bord i et fly til Rhodos i Hellas. Pågripelsen skjedde etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde utstedt arrestordre på 18-åringen.

Under fengslingsmøtet begjærte aktor lukkede dører, noe både forsvarer Mette-Julie Sundby og dommeren gikk med på.

Dommeren begrunnet sin kjennelse med at etterforskningen i saken er i startfasen og vil kunne bli skadelidende dersom opplysninger saken bygger på, blir kjent.

Reaksjon: Stavrum: – PST må stoppe umiddelbart

Kjørt av Hussain

Siktede møtte i retten snauklippet, iført blå hettejakke og dongeribukse.

Den unge mannen er siktet etter straffelovens paragraf 147 d, som dreier seg om å danne, delta i, rekruttere medlemmer til eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terroristorganisasjon.

Han skal ha blitt kjørt til Göteborg av den profilerte norske islamisten Ubaydullah Hussain, som selv møter i en ankesak i Borgarting lagmannsrett denne uken.

Les mer: PST: – Rolfsens beslaglagte filmopptak er forseglet

Beslagla opptak

Samme dag som 18-åringen ble pågrepet i Göteborg, gjennomførte PST en ransaking hjemme hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Rolfsen bekrefter å ha filmet 18-åringen i forbindelse med en dokumentarfilm hans selskap Curry Film lager om Ubaydullah Hussain.

PST tok beslag i flere videofiler under ransakingen, men det er ikke kjent om opptakene viser at mannen hadde til hensikt å slutte seg til IS. Oslo tingrett skal nå vurdere om PST får gjennomgå opptakene og eventuelt bruke materialet som bevis mot den siktede 18-åringen.

PSTs beslag har utløst skarp kritikk fra en rekke hold, blant annet Norsk Presseforbund og Fritt Ord. Statsadvokat Jon Glent sier til NRK at årsaken til beslaget var at islamister truet med å ødelegge opptakene. Truslene skal ha kommet fra et islamistisk miljø rundt den pågrepne 18-åringen.

Personvernpolicy