Resultater fra mange norske studier publiseres ikke

SKJULER RESULTATER: I en spørreundersøkelse oppga 130 av 177 professorer ved tre norske universitetet at de en eller flere ganger hadde unnlatt å publisere forskningsresultater. 14 svarte at resultatene ikke ble publisert fordi de var uønsket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SKJULER RESULTATER: I en spørreundersøkelse oppga 130 av 177 professorer ved tre norske universitetet at de en eller flere ganger hadde unnlatt å publisere forskningsresultater. 14 svarte at resultatene ikke ble publisert fordi de var uønsket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mange norske forskere lar være å fortelle om funnene fra forskningen sin, ofte er begrunnelsen at noen ikke likte resultatene, viser en spørreundersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En spørreundersøkelse som forskning.no har gjort blant professorer innen klinisk medisin ved tre norske universiteter, viser at syv av ti har latt være å publisere resultatene fra en studie minst en gang.

Mer enn halvparten har opplevd at resultatene ikke blir publisert flere ganger, skriver forskning.no, som understreker at undersøkelsen ikke nødvendigvis er representativ. Men resultatene er likevel i tråd med tidligere undersøkelser.

«Resultatene var uønskede»

Da professorene i undersøkelsen ble spurt om hvorfor de ikke publiserte resultatene, svarte de fleste at det hadde med tid og ressurser, dårlig kvalitet på studien eller at ingen tidsskrifter ville trykke artikkelen.

Men det var også flere som svarte at det ikke ble publisering på grunn av de resultatene studien hadde gitt.

56 forskere svarte at de ikke publiserte fordi «resultatene var uinteressante», mens 46 svarte at årsaken var at de ikke fant noe sammenhenger og 32 svarte at «resultatene ikke bekreftet hypotesen».

14 oppga årsaken «resultatene var uønskede» som forklaring på at de ikke ble publisert.

– Dette er vitenskapelig uredelighet, sier den britiske helseforskeren Iain Chalmers, til Forskning.no.

Han er en av grunnleggerne av Cochrane-samarbeidet, som jobber med forskningsoppsummeringer innen helse og kjemper for at alle forskningsresultater skal bli offentlig tilgjengelige.

Claire Glenton som er direktør ved den norske grenen av Nordic Cochrane Center er overrasket over at såpass mange innrømmer at uønskede resultater er holdt tilbake. Hun mener likevel det er sannsynlig at dette kan skje oftere enn forskerne innrømmer.

Tusenvis døde

Det finnes eksempler på at det å holde tilbake forskningsresultater kan være svært alvorlig.

Blant annet var det tusenvis av mennesker som døde da det betennelsesdempende legemiddelet Vioxx kom på markedet på slutten av 1990-tallet, fordi forskerne og legemiddelprodusenten ikke fortalte om risikoen de hadde oppdaget.

Pillen, som viste seg å kunne være skyld i både blodpropper, hjerteinfarkt og plutselig død, ble trukket fra markedet i 2004.

Les mer: – Skjulte informasjon om farlig medisin

– Har stilt opp til ingen nytte

Professorene som har deltatt i spørreundersøkelsen, gjør studier på mennesker. Det betyr at mange norske pasienter har stilt opp og utsatt seg for en risiko, til ingen nytte, skriver forskning.no.

Iain Chalmers kaller det et enormt svik mot norske pasienter.

– Det kan gjelde hundrevis av pasienter som har deltatt i studiene til disse forskerne. Hvorfor skal de dra til sykehuset og gjennomgå en rekke prøver dersom ingen får vite om deres bidrag til kunnskapen? Det er ikke godt nok, sier han til forskning.no.

Arild Bjørndal som er direktør og jobber med barns psykiske helse ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (Rbup) Sør-Øst, sier til nettstedet at en skjev framstilling av forskningsfunn er et stort problem for hans felt og kan gi et feil inntrykk av hva som virker og ikke virker.

Personvernpolicy