Fremskrittspartiet truer med kabinettsspørsmål

Nestleder i Frp, Per Sandberg. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Nestleder i Frp, Per Sandberg. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Fremskrittspartiet truer med å stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering dersom partiet ikke kan godta vedtaket om Syria-flyktningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene om Syria-flyktningene:

* Et flertall av partiene på Stortinget vil at Norge skal ta imot 10.000 flere kvoteflyktninger fra Syria i år og neste år.

* Fremskrittspartiets landsmøte sa i mai klart nei til flere kvoteflyktninger.

* Høyre har sagt klart at 10.000 er for mange.

* Regjeringspartiene og opposisjonen har i vår hatt sju møter om saken

* Fredag 5. juni trakk Frp seg fra forhandlingene.

* De parlamentariske lederne til de øvrige sju partiene møter til nye forhandlingene onsdag.

* Kravet om at Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger ble først formulert av landets åtte største humanitære organisasjoner i en felles kronikk i VG i mars.

* Landets kommuner har så langt svart at de kun vil klare å ta imot drøyt 3.100 ekstra flyktninger de to neste årene. 295 av i alt 428 kommuner hadde fram til fredag svart på regjeringens forespørsel.

* Frps nestleder Per Sandberg sa onsdag til NRK at det kan bli aktuelt å stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering dersom partiet ikke kan godta et vedtak om Syria-flyktningene.

– Hvis mitt landsstyre sier at dette er så uansvarlig, at dette kan ikke Fremskrittspartiet være med på å administrere, så er det et klart signal til regjeringen. Da må vi ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på dette. Men alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget, sier partiets nestleder Per Sandberg til NRK.

Frp trakk seg fredag fra forhandlingene, mens de øvrige sju partiene på Stortinget fortsatt er innstilt på å få til et bredt politisk forlik.

Reaksjon: Venstre og Skei Grande klare til å gå inn i regjering

Økonomi

Opposisjonen krever at Norge tar imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria i år og neste år. Samtidig har partiene uttrykt vilje til å forhandle om antall og tidsplan.

– Det blir en stor utfordring dersom disse partiene gjør et vedtak om å øke antall kvoteflyktninger for 2015 før det er funnet økonomisk inndekning. Økonomien tilsier at vi ikke har mulighet til å ta imot noe mer enn det som allerede er vedtatt, sier Sandberg til kanalen.

Regjeringspartiene har til nå motsatt seg å hente flere kvoteflyktninger til Norge fra Syria i år, utover de 1.500 Norge allerede har forpliktet seg til å ta imot.

En avtale mellom de parlamentariske lederne skal bli forelagt partienes stortingsgrupper før den kan legges fram for offentligheten.

Reaksjon: Valgforsker: – Ikke lett å bli klok på Sandberg

Ansvarlig

På spørsmål om han mener Frp kan være deltaker i en regjering som gjennomfører et vedtak fra stortingsflertallet om å øke antallet syriske kvoteflyktninger, understreker Sandberg at det er partiets landsstyre og landsmøte som må avgjøre det.

– Det er snakk om kostnader på 2 milliarder kroner i året i ti år. Vi må se hva vedtaket blir, og så blir det opp til landsstyret å avgjøre om det er ansvarlig å sitte og administrere det vedtaket, sier Sandberg.

På sin Facebook-side anslår Frp-nestlederen at det reelle antallet flyktninger kommer til å bli mye høyere – og at det betyr enda større kostnader.

– Disse kostnadene, 20 milliarder på ti år er et minimum. Dessuten er dette basert på bosetting av 10.000 flyktninger, virkeligheten er en annen. Dette blir kvoteflyktninger som vil få en rettighet på familiegjenforening. Dette betyr en bosetting av 20.000, kanskje 25.000, påpeker han.

Jensen: – Det pågår ingen debatt om dette i Frp

Finansminister og Frp-partileder Siv Jensen sa i Stortinget onsdag at det ikke pågår noen debatt i hennes parti om kabinettsspørsmål slik nestleder Per Sandberg luftet tidligere på dagen.

– Det pågår ingen debatt om dette i Fremskrittspartiet for øyeblikket. Det jeg er spent på nå er hvilken forhandlingsløsning de kommer fram til i Stortinget, sa Jensen rett før løsningen ble presentert.

Personvernpolicy