Narkotikanettverk avdekket på internett

Ved overvåking av skjulte nettverk på internett har Kripos avdekket omfattende salg av narkotika. Fire menn fra Østlandet er pågrepet – nå jakter politiet på kundene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siktede er mellom 29 og 31 år gamle og er blitt pågrepet etter flere aksjoner mot boliger i Oslo og Skien siden søndag. De vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

Flere av de siktede ses på som sentrale i Norge når det gjelder salg av narkotika over nettet, opplyser Kripos.

– Vi har avdekket det vi mener er omfattende omsetning av narkotika på nettet. Dette er noe vi mener har pågått over tid, sa politiadvokat og påtaleansvarlig Richard Beck Pedersen i Kripos på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Han opplyser at aksjonene har vært et samarbeid med internasjonale organisasjoner.

Få detaljer

Men politiet holder foreløpig kortene tett til brystet og vil ikke ut med mange detaljer i saken av hensyn til etterforskningen.

– Vi har i denne saken måttet bruke flere utradisjonelle etterforskningsmetoder, uten at jeg skal gå inn på hvilke metoder, sier Pedersen.

Politiet ville tirsdag ikke ut med verken hva slags narkotika eller hvor store kvanta det dreier seg om, men bekrefter at det er tatt beslag i en narkotikaplantasje, noe som kan bety cannabis, og laboratoriefremstilt narkotika, samt datautstyr.

Jakter på kundene

– Det er snakk om betydelige kvanta og omsetning i millionklassen, sier Pedersen til NTB.

De fire som er pågrepet, skal ha pakket og sendt narkotikaen med posten til folk som har bestilt, sier han. Det er foreløpig uklart om all narkotikaen er fremstilt i Norge.

– Hvor narkotikaen kommer fra er fortsatt et sentralt spørsmål, sier Pedersen.

Politiet jakter nå på kundene.

– Hvis de lar seg identifisere, er det åpenbart interessant for oss, sier Pedersen.

Mørkt nett

De fire skal ha utnyttet internetts skjulte kriker og kroker, det såkalte mørke nettet, til den lukrative narkohandelen, som ifølge politiet dreier seg om verdier i millionklassen.

Gjennombruddet kom etter lengre tids etterforskning, der også utradisjonelle metoder er tatt i bruk, opplyser avdelingsdirektør Eiliv Ofigsbø i Kripos' avdeling for teknologi og operative tjenester til NTB.

– Det mørke nettet er områder på internett som normalt ikke er søkbare, hvor man kan være anonym, og hvor det som kommuniseres, blir kryptert, sier han.

Tredoblet

Ofigsbø viser til at antallet som bruker krypteringsverktøyet Tor på internett er mer enn tredoblet, fra rundt 800.000 brukere i 2013 til 2,5 millioner i fjor.

– Det øker veldig. For bare noen år siden var ikke dette noe stort problem, sier han.

Tor – som er en forkortelse for The Onion Router – brukes imidlertid ikke bare av kriminelle, men også andre som ønsker å snakke privat på nettet, for eksempel journalister og deres kilder.

Tips fra samarbeidspartnere, kriminelle som gjør feil, og politifolk som ferdes på de samme nettstedene, er blant metodene som kan avdekke nettkriminaliteten.

– Vi har satset på mer tilstedeværelse på internett. Det er viktig å vise at selv om kriminelle er på skjulte nettverk, så er faren for å bli tatt til stede, sier Ofigsbø.

Personvernpolicy