Mener terrorhyllest bør straffes

Det er ikke straffbart å hylle terrorhandlinger, men gjør man det gjentatte ganger bør det straffes, mener påtalemyndigheten i ankesaken mot den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29-åringen, som er av pakistansk opphav, ble først kjent i offentligheten som talsmann for den ytterliggående islamistgruppen Profetens Ummah i 2011.

I februar 2014 ble Hussain dømt til 120 dagers fengsel for å ha framsatt trusler mot FFI-forskeren Brynjar Lia, samt mot journalistene Nina Johnsrud i Dagsavisen, Andreas Bakke Foss i Aftenposten og norske jøder.

Hussein var også tiltalt for å ha fremmet hatefulle ytringer på Facebook, blant annet mot samfunnsdebattanten Amal Aden, noe han ble frifunnet for.

Les også: Ubaydullah Hussain avhørt av PST

Indirekte oppfordringer

Påtalemyndigheten har anket både frifinnelsen og straffeutmålingen og slått sammen de to sakene i en anke som denne uka behandles i Borgarting lagmannsrett.

Tirsdag forsøkte statsadvokat Carl Fredrik Fari å forklare hvorfor han mener at Husseins gjentatte hyllester av terroraksjoner i utlandet er indirekte oppfordringer som kan straffes etter terrorparagrafen.

– Utover formuleringene må man også ta i betraktning hvem som er avsender og hans posisjon innenfor radikal islam, sa Fari i sitt innledningsforedrag.

Forsvunne lydopptak

Hussein nekter å forklare seg i ankesaken og viser til de forklaringer han tidligere har gitt i avhør med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og i lagmannsretten.

PSTs opptak av avhørene er på uforklarlig vis blitt borte, men dette endret ikke Husseins syn. Han fastholder at han har sagt det som er å si i saken og nekter straffskyld.

Husseins forsvarer John Christian Elden er overrasket over påtalemyndighetens beslutning om å anke og fastholder at de uttalelsene hans klient har kommet med er innenfor ytringsfrihetens grenser.

Ønsker å stramme inn

– Det virker som om man nå ønsker å stramme inn på ytringsfriheten for ytringer man ikke liker og ytringer som oppfattes å forherlige terrorisme, sier Elden til NTB.

– Det er ikke straffbart å forherlige straffbare handlinger i Norge, dette er det enighet om. Oppfordring til framtidige handlinger vil derimot kunne rammes av straffeloven, men dette har ikke Hussain gjort seg skyldig i, sier han.

Dersom retten finner det straffbart å forherlige straffbare handlinger, slik Hussein har gjort, kan det bli travle dager for norsk rettsvesen framover, advarer han.

– Det er en rekke uttalelser på internett og i det offentlige rom, også fra en rekke andre grupperinger, sier Elden

Overrasket over anke

Islamforsker Lars Gule, som følger ankesaken mot Ubaydullah Hussain fra tilhørerbenken, er også overrasket over at påtalemyndigheten valgte å anke tingrettens dom.

– For meg så det ut som om tingretten kom fram til en fornuftig dom. 120 dagers fengsel er faktisk en ganske streng straff for trusler, mener han.

– Påtalemyndigheten ønsker nå å skjerpe straffen til opptil 10 måneder og på meg virker det som om man her har bestemt seg for å slå ekstra hardt ned på et spesielt miljø. Problemet er bare at det veldig fort kan virke mot sin hensikt, sier Gule til NTB.

Personvernpolicy