– Ap og KrF støtter ikke forslag om atomvåpenforbud

Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide vil la regjeringen styre utenrikspolitikken. Det betyr at de ikke støtter et forslag fra opposisjonen om å slutte seg til et internasjonalt initiativ mot atomvåpen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide vil la regjeringen styre utenrikspolitikken. Det betyr at de ikke støtter et forslag fra opposisjonen om å slutte seg til et internasjonalt initiativ mot atomvåpen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti er blant partiene som har vedtatt at de ønsker et forbud mot atomvåpen. Fredag kommer de likevel til å stemme imot et forslag om nettopp dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen til at de to partiene vil stemme imot forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre om å støtte et internasjonalt initiativ som vil forby atomvåpen, er at de to partiene av prinsipp vil la regjeringen styre utenrikspolitikken.

Dermed ligger alt til rette for at det ikke blir et stortingsflertall for at Norge skal følge opp tidligere intensjoner om å arbeide for et forbud, skriver Klassekampen.

– Det er ikke vår tradisjon å instruere regjeringen i utenrikspolitikken gjennom denne type vedtak, sier Svein Roald Hansen (Ap) i utenrikskomiteen.

KrF går likevel inn for en «offensiv norsk viljeerklæring» om en ny internasjonal avtale som skal forby atomvåpen, selv om de vil stemme ned fredagens forslag. KrF forsvarer sin snuoperasjon med nettopp dette initiativet.

Personvernpolicy