NASA-test av kjempefallskjerm feilet

Romfartsorganisasjonen NASA gjorde mandag nok et forsøk på å lande sin «flygende tallerken», men fartøyets kjempefallskjerm åpnet seg ikke fullstendig denne gangen heller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 3 tonn tunge fartøyet Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) er en del av NASAs program for testing av ny teknologi, som i framtiden kan hjelpe mennesker å reise til Mars.

Fartøyet ble løftet opp i 37 kilometers høyde av en gigantisk ballong, før en rakettmotor sendte det opp til makshøyden på 55 kilometer.

Derfra ble fartøyet sendt mot bakken i 3,8 ganger lydens hastighet. Den 30 meter brede kjempefallskjermen som skulle sørge for nedbremsing fra supersonisk hastighet og en myk landing, åpnet seg imidlertid ikke fullstendig. Fartøyet styrtet dermed i Stillehavet.

– Dette er grunnen til at vi gjør en slik test. Når vi skal sende mennesker til Mars må vi vite at systemet kommer til å fungere, sa NASA-ingeniør Dan Coatta etter testen.

Også under en lignende test i fjor hadde romfartsorganisasjonen problemer med å få åpnet fallskjermen fullstendig. Et nytt forsøk vil bli gjort neste sommer.

Personvernpolicy