Stoltenberg: Ingen grunn til å være redd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen grunn til å være redd, for NATO står ikke overfor umiddelbare trusler, påpeker NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, men han mener det er viktig å styrke alliansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen grunn til å være redd, og det er ingen umiddelbare trusler mot noe NATO-land. Fare for terror er derimot en usikkerhet, sa Stoltenberg på Universitetet i Oslo torsdag under sitt første offisielle foredrag på norsk jord som generalsekretær i NATO.

Han slo fast at NATO ikke har interesse av en konflikt med Russland.

Ny situasjon

NATO befinner seg i en ny situasjon hvor organisasjonen både må håndtere situasjonen mot øst og samtidig flere pågående konflikter i sør, sa Stoltenberg i sitt foredrag.

– Det som nå er det nye, som vi bare ser begynnelsen av, er at vi må gjøre begge deler samtidig, både krisehåndtering utenfor NATO og kollektivt forsvar i Europa, sa Stoltenberg.

Han peker på den betydelige usikkerheten Russland utgjør etter annekteringen av Krim-halvøya. Samtidig utgjør konflikter i land sør for NATO, og ustabilitet fra terrorgrupper og IS, en stor sikkerhetsrisiko for land i NATO, argumenterte Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minst 24 skal være drept i kamper i Ukraina

Tre pilarer

Mens NATO i fortiden måtte håndtere den kalde krigen, og senere konflikter utenfor Europa, som i Afghanistan og Libya, må alliansens videre virksomhet de kommende årene baseres på tre bærebjelker, slår Stoltenberg fast.

– Det ene er at vi må ha et sterkt NATO, det vil si at vi må ha et sterkt kollektivt forsvar, sier Stoltenberg.

Den andre bærebjelken er forsvarsbudsjett.

– For at NATO fortsatt skal være sterkt, må vi ikke bare omstille oss. Vi må også bruke mer penger på forsvar, sier Stoltenberg.

Den siste pilaren handler om verdier.

– NATO er en militærallianse, men også en politisk allianse tuftet på grunnleggende verdier: Frihet, demokrati og et åpent samfunn. Det er disse verdiene som gang på gang utfordres, sier Stoltenberg, som mener trusler ikke må møtes bare med maktmidler, men også med holdninger og verdikamp.