Åpen for alle - alltid

Dyrevernere raser mot hundekjøtt-festival i Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

200.000 har underskrevet en kampanje for å få festivalen nedlagt. Dyrevernalliansen ber nordmenn i Kina ta avstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yulin hunde- og kattekjøtt festival er den største i verden av sitt slag, og det anslås at 10.000 hunder blir slaktet under festivalen hvert år. Det er ikke selve slaktingen og spisingen av hunder og katter som får dyrevernere til å rase. Det er måten slaktingen skjer på.

– Det å spise hund og katt er i seg selv ikke verre enn å spise kylling og gris, for de har like mye tanker og følelser som hunder og katter. Men vi er kjent med at det tidligere har kommet rapporter om særdeles grov dyremishandling i forbindelse med festivalen, sier Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen, til ABC Nyheter.

Ifølge the Telegraph blir flere hunder påtent og flådd levende under festivalen. Andre blir drept ved kraftige elektrosjokk. Det har fått dyrevernere verden over til å reagere.

Les også: Disse bildene stengte hundeslakteri

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stjeler andres hunder

Den amerikanske dyrevernorganisasjonen Duo Duo har startet en underskriftkampanje mot festivalen som har fått mer enn 200.000 underskrifter. En kvart million tweets har blitt postet under emneknaggen #StopYulin2015.

I forbindelse med underskriftkampanjen har Duo Duo publisert en video der de estimerer at 90 prosent av alle dyrene som slaktes og spises under Yulin-festivalen er stjålet fra urbane hjem eller tatt fra gata. Flere av hundene har fortsatt på seg halsbåndene sine når de fraktes til festivalen. Å stjele og selge hunder er ifølge Duo Duo svært lettjente penger, og representerer et stort, svart marked i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tror at det er et spørsmål om tid før denne festivalen legges ned, hovedsakelig på grunn av motstand i Kina. Landet opplever en gryende oppvåkning når det gjelder dyrevelferd. Det er en generelt økende motstand mot å spise hund og katt og bruke det til pels. Kina har fortsatt en svært lang vei å gå når det gjelder dyrevelferd. De har en helt annen tradisjon enn oss, samtidig ser vi at Kina endrer seg fordi middelklassen vokser og adopterer vestlige verdier, og kinesiske myndigheter tar hensyn til middelklassens meninger av handelsårsaker, sier Kleveland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Reddet 500 hunder fra å bli middag

Lovet å stanse festivalen - holdt ikke ord

I fjor lovet de lokale myndighetene å stanse den årlige festivalen i Yulin, som avholdes i Guangxi-provinsen i Kina. Det gjorde de imidlertid ikke. I år har myndigheten kommet med samme løfte. Arrangørene av festivalen lover på sin side at de i år kun vi servere hundekjøtt som har blitt alt opp på lik linje med andre oppdrettsdyr.

Skulle festivalen bli avholdt på solvervsdagen i år også, slik den pleier, har Dyrevernalliansen en oppfordring til nordmenn i Kina:

– Vi oppfordrer norske turister i Kina til å ta avstand fra festivalen og ikke delta selv. Vi oppfordrer også nordmenn i Kina til å si fra til de kinesiske myndighetene om at dette ikke er greit. De vil ikke få noe hyggelig svar der og da, men på sikt så vil det hjelpe, sier Kleveland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år ble det fremmet et forslag i Den Nasjonale Folkekongress om å forby å slakte og spise hunder og katter i Kina. Et formelt svar på forslaget er forventet i løpet av noen måneder.

Selv om flere og flere kinesere stiller seg skeptiske til å spise hunder og katter, er det ikke alle som føler det på samme måte. En undersøkelse fra juni 2014 gjennomført av Sina News viser at 60 prosent av 50.000 spurte kinesere ikke har noe i mot at det er lov å spise hund og katt da det er en del av den kinesiske tradisjonen.

Les også: Lydlogg fra hundedrap sjokkerer dyrevernorganisasjon