Brende: – Badawi må løslatesBrende: – Badawi må løslates

Saken til bloggeren fra Saudi-Arabia, Raif Badawi har engasjert bredt. Han er dømt til 1000 piskeslag.
Saken til bloggeren fra Saudi-Arabia, Raif Badawi har engasjert bredt. Han er dømt til 1000 piskeslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har gjentatte ganger tatt opp situasjonen til den fengslede, saudiarabiske bloggeren Raif Badawi med landets myndigheter, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil fortsette å ta opp Badawis sak med saudiarabiske myndigheter i relevante sammenhenger og gjenta oppfordringen om at Raif Badawi må løslates, skriver Brende i et skriftlig svar i Stortinget til Venstres Abid Raja.

Badawi er dømt til ti års fengsel og tusen piskeslag for angivelig å ha fornærmet islam og for å ha opprettet en nettside for politisk debatt.

Les også: Amnesty med ny protest mot pisking av Badawi

Raja ville vite når Norge sist tok opp bloggerens situasjon med landets myndigheter, og hvordan Brende vil legge press på Saudi-Arabia.

Norge tok opp saken med den saudiarabiske ambassadøren i Oslo i januar, i FNs menneskerettsråd 2. mars og på et møte med en delegasjon fra det saudiarabiske shurarådet, ifølge Brende. Han viser også til at han har støttet Amnestys kampanje for å få Badawi løslatt.

Saudi-Arabia aksepterte i 2013 en norsk anbefaling om å fjerne alle hindre for ytringsfrihet og sikre bevegelsesfrihet for menneskerettsforsvarere, skriver utenriksministeren.

– Disse forpliktelsene følger vi opp overfor saudiarabiske myndigheter, sier Brende.