Klokka tikker for NSAs overvåkingsprogram

USAs president Barack Obama håper Senatet blir enig innen fristen og vedtar en ny overvåkingslov. –  Jeg ønsker ikke at vi kommer i en situasjon der vi en periode er i mørket og får et problem der vi kunne ha avverget et terrorangrep, sier han. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix.
USAs president Barack Obama håper Senatet blir enig innen fristen og vedtar en ny overvåkingslov. – Jeg ønsker ikke at vi kommer i en situasjon der vi en periode er i mørket og får et problem der vi kunne ha avverget et terrorangrep, sier han. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix.

USAs etterretningsvesen kan mandag miste myndighet til å overvåke befolkningen hvis ikke Senatet blir enige om en lovreform i løpet av de neste timene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale deler av antiterrorloven Patriot Act, som blant lar NSA samle inn telefondata i stor skala, løper nemlig ut ved midnatt natt til mandag, klokken 6 norsk tid.

Senatet i Washington så seg derfor nødt til å holde en sjelden søndagssesjon i et forsøk på å oppnå enighet om en ny overvåkingslov.

Les også: Senatet stanser ikke innsamling av telefondata i USA

CIA-sjef John Brennan mener terrortrusselen kan komme til å øke dersom de ikke kommer i mål. President Barack Obama ber politikerne innstendig om å dra i havn et vedtak før fristen.

– Jeg ønsker ikke at vi kommer i en situasjon der vi en periode er i mørket og får et problem der vi kunne ha avverget et terrorangrep, men ikke gjorde det på grunn av Senatets handlingslammelse, sa Obama fredag.

Lovpakken som skal erstatte Patriot Act, har fått navnet Freedom Act. Den innskrenker NSAs adgang til telefonovervåking, men fikk ikke flertall i Senatet forrige uke.

Demokratene støtter den nye loven. Men på republikansk side er haukene imot fordi de ikke vil ha noen innskrenkning av overvåkingen, mens liberalister er imot overvåking generelt på grunn av en grunnleggende skepsis til staten.

Personvernpolicy