To omkom i snøskred i Lofoten

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann og en kvinne ble søndag funnet omkommet i et snø- og steinskred i Moskenes kommune i Lofoten. Det er skredfare flere steder i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to som omkom i Lofoten, var begge bosatt i Nordland, ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge.

– De omkomne ble funnet et stykke nedenfor Merraflestinden, som er om lag 500 meter høy. Det har gått et stein- og snøskred i området, men vi kjenner ikke til hendelsesforløpet, opplyser redningssentralen.

La ut på tur lørdag

De to ble meldt savnet ved 16-tiden søndag av tre personer i et annet turfølge i samme område, etter at de la ut på tur lørdag ettermiddag.

Ved 18.30-tiden søndag opplyste redningssentralen at den ene personen var funnet omkommet, mens den andre ble funnet noe senere.

– De ble funnet delvis begravd i skredet, sier operasjonsleder Svein Tore Engen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

De to omkomne er fraktet til Reine.

Fortsatt skredfare

Tidligere i helgen sendte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut sesongens siste snøskredvarsel , som gjelder til mandag. Samtidig understreket skredvarsler Birgit Rustad at faren på ingen måte er over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sør-Norge er det fortsatt store snømengder, mens høye temperaturer og regn nordover i landet gjør faren for våte snøskred stor. I tillegg rapporteres det om svake lag nede i snødekket i fjellet i Nord-Norge, samt i Jotunheimen og Hallingdal. Dette laget kan kollapse og gi flakskred.

Rådet er å unngå snø som er for våt, samt ikke å oppholde seg under sprekker i snødekket.

– Når snøen deg opp til ankelen når du har ski på, er den for våt, forklarer snøskredvarsler Rustad.

Skred ved Gaustatoppen

Til sammen ti personer var i området da det gikk et snøskred ved Gaustatoppen søndag. Ingen ble skadd, men politiet ber folk være forsiktige.

Meldingen om skredet kom klokka 12.39, opplyser Telemark politidistrikt.

– Det var tre grupper med til sammen ti personer i området. Alle er uskadd og i sikkerhet, skrev politiets operasjonsleder på Twitter.

Folk som er i området, bes være forsiktige.