Håpet stiger for Gucci-Helle i Danmark

Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt ble spådd et valgnederlag, men har tatt kraftig innpå den blå blokken de siste dagene. Nå går det mot en dansk valgthriller torsdag 18. juni. Foto:  EPA/VALDA KALNINA/NTB scanpix
Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt ble spådd et valgnederlag, men har tatt kraftig innpå den blå blokken de siste dagene. Nå går det mot en dansk valgthriller torsdag 18. juni. Foto: EPA/VALDA KALNINA/NTB scanpix

Dødt løp i meningsmålinger. Og i kveld er det tv-debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danskenes sosialdemokratiske statsminister populært kalt «Gucci-Helle» på grunn av sine fornemme vaner, utlyste valg idet hun og samarbeidspartiet Radikale Venstre lå i mindretall på meningsmålingene.

Men nå er det dødt løp mellom de danske blokkene før valget. Det viser en måling Voxmeter har gjort for Ritzau, som kom i går.

Forspranget borte

Tidligere denne uken hadde de borgerlige partiene et forsprang, som nå er borte.

Søndag formiddag klokken 11, publiserte TV2.dk en ny måling, som viser at den røde blokken har tatt ytterligere innpå de blå.

Les bakgrunn: Spår valgnederlag for Helle Thorning-Schmidt

På denne målingen har de røde, med statsminister Helle Thorning-Schmidt, , i spissen fått 48,8 prosent av stemmene. De blå, ledet av Lars Løkke Rasmussen får 51,2 prosent.

Dansk TV 2 skriver at dette utgjør 89 mandater til den blå blokken og 86 til den røde. Det betyr at de røde har tatt to mandater fra de blå siden forrige måling, som var onsdag denne uken.

Folketingsvalget skjer torsdag 18. juni, og nå ligger alt til rette for en riktig dansk thriller.

Statsminister Thorning-Schmidt utlyste valget 27. mai. I motsetning til den norske valgordningen åpnes det derfor for en kort og hektisk valgkamp i Danmark.

Første tv-duell

I kveld klokken 20.00 møtes de to partilederne Helle Thorning-Schmidt fra Sopcialdemokraterne og Lars Løkke Rasmussen fra Venstre til den første tv-duellen.

Socialdemokraterne trekker lasset for de røde og har 25 prosent av stemmene så langt.

– Socialdemokratere har lykkes i å komme veldig godt ut fra start. De har planlagt valgkampen godt. Sånn sett startet dette i nyttårstalen og siden da har de bygget det godt opp, sier TV 2s politiske redaktør Anders Langballe til sin egen kanal.

Personvernpolicy