EU kritiserer Russlands svarteliste

Parlamentarikere og ministre som åpent har kritisert president Vladimir Putin (bildet) og krigen i Ukraina, er havnet på svarteliste. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix.
Parlamentarikere og ministre som åpent har kritisert president Vladimir Putin (bildet) og krigen i Ukraina, er havnet på svarteliste. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix.

Europeiske politikere sier de er stolte over å være svartelistet av Moskva. Lørdag kom EU med skarp kritikk av lista med 89 europeere som nektes innreise til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske svartelisten ble først kjent for offentligheten før helgen gjennom europeiske diplomater. Blant navnene er tidligere og nåværende parlamentarikere og ministre som åpent har kritisert president Vladimir Putin og krigen i Ukraina.

Mens flere europeiske politikere sier de er stolte over å være blant Moskvas 89 utvalgte, langer Brussel ut mot Moskva.

Les også: Russland har svartelistet flere EU-politikere

– Vi anser dette tiltaket for å være fullstendig vilkårlig og uberettiget, spesielt ettersom det ikke følger med noen ytterligere oppklaring og transparens, heter det i en pressemelding fra EUs utenrikstjeneste lørdag.

Blant åtte svenske navn på lista er Anna Maria Corazza Bildt.

– Jeg er mer stolt enn redd, og dette gjør meg bare mer bestemt på å fortsette. Dersom Kreml tar meg og mine kolleger alvorlig, betyr det at vi gjør en god jobb, sier Bildt, som sitter i EU-parlamentet.

Les også: Putin forbyr avsløringer om døde soldater

Tsjekkias tidligere utenriksminister Karel Schwarzenberg er også fornøyd med å være svartelistet.

– Da jeg så de andre navnene på lista, fant jeg ut at jeg tilhører en anstendig klubb. Jeg anser dette for å være en belønning, sier Moskva-kritikeren ifølge nyhetsbyrået CTK.

Personvernpolicy