Russland har svartelistet flere EU-politikere

Moskva har laget en liste med navn på EU-politikere som nektes innreise til Russland som følge av Unionens sanksjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Moskva har laget en liste med navn på EU-politikere som nektes innreise til Russland som følge av Unionens sanksjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moskva har laget en liste med navn på EU-politikere som nektes innreise til Russland som følge av Unionens sanksjoner. Utenriksdepartementet i Oslo har ikke mottatt noen slik liste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland overleverte i går en liste til diverse EU-ambassader over personer som ikke lenger kan komme inn i Russland, sa Mark Rutte på sin ukentlige pressekonferanse fredag.

Blant mellom 80 og 90 navn på listen er to nederlandske medlemmer av nasjonalforsamlingen og ett nederlandsk medlem av EU-parlamentet, tilføyer statsministeren.

Åtte svensker

Også åtte svenske statsborgere har fått innreiseforbud til Russland, opplyser det svenske utenriksdepartementet til DN.se.

– Det er en veldig merkelig opptreden som dessverre ikke bedrer bildet av Russland. Vi har bedt om en forklaring, sier utenriksminister Margot Wallström til TT.

Listen inneholder totalt 89 navn, ifølge et brev fra Belgias utenriksminister Didier Reynerds som er blitt publisert på Twitter.

Norsk UD kjenner ikke til at noen nordmenn står på lista.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke mottatt noen liste, sier kommunikasjonsrådgiver Ane H. Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Tidligere statsminister

Regjeringen i Moskva har bedt om at listen ikke offentliggjøres, opplyser det belgiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Nederlands statsminister, som kaller Russlands liste «i strid med folkeretten, ikke transparent og ikke mulig å utfordre i en domstol», sier Russland vil få klar beskjed om at Nederland ikke aksepterer listen.

Leder for liberaldemokratene i EU-parlamentet og Belgias tidligere statsminister Guy Verhofstad er også på listen, opplyser hans talsperson Jeroen Reijnen. Verhofstad ble satt på listen etter at han ba om en uavhengig, internasjonal gransking av drapet på den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov, ifølge Reijnen.

Ukraina-krig

EU har innført sanksjoner mot en rekke russere og ukrainere som nektes innreise til Unionens medlemsland på grunn av deres angivelige rolle i Ukraina-konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i uka ble det kjent at den tyske parlamentarikeren Karl-Georg Wellmann, som leder et tysk-ukrainsk utvalg i nasjonalforsamlingen, har fått innreiseforbud i Russland fram til 2019.

Wellmann fikk beskjed om forbudet da han landet på Moskvas Sjeremetjevo internasjonale lufthavn og måtte tilbringe natt til mandag i transittområdet før han måtte reise tilbake til Tyskland.