Cuba fjernet fra USAs terrorliste

En kvinne går forbi et gatemaleri av den mexicanske kunstnergruppa Azero i Havanna. Maleriet viser revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara og et cubansk flagg. Foto: Enrique de la Osa / Reuters / NTB scanpix.
En kvinne går forbi et gatemaleri av den mexicanske kunstnergruppa Azero i Havanna. Maleriet viser revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara og et cubansk flagg. Foto: Enrique de la Osa / Reuters / NTB scanpix.

USA har etter 33 år formelt strøket Cuba fra listen over stater som støtter terrorisme. En ny milepæl er nådd, men de fleste sanksjonene mot Cuba består.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en viktig barriere ble fredag fjernet mellom de to nabolandene. Når Cuba nå strykes fra listen, oppheves blant annet forbud mot våpeneksport og økonomisk bistand til øystaten.

Det har vært et sentralt krav fra Havanna i de videre forhandlingene med USA. Likevel har fredagens nyhet en langt større symbolsk enn praktisk betydning.

De samme forbudene består nemlig under andre, overlappende amerikanske sanksjoner som inngår i USAs embargo.

Ingen innvendinger

USAs president Barack Obama kunngjorde etter et møte med Cubas president Raúl Castro i april at han ønsket å fjerne Cuba fra svartelisten. Kongressen hadde 45 dager på seg til å komme med innvendinger, og denne fristen løp ut fredag.

Utenriksminister John Kerry har følgelig tatt den endelige beslutningen om å fjerne Cuba fra listen over stater som støtter terrorisme, med umiddelbar virkning, opplyser utenriksdepartementet i Washington.

Syria og Iran

Cuba har siden 1982 stått på listen, sammen med bare tre andre land: Syria, Sudan og Iran. Det er nok et selskap Cuba er lettet over å ha forlatt, men amerikanske tjenestemenn påpeker at de fleste restriksjonene både på eksport og bistand, består.

– De fleste restriksjonene knyttet til eksport og utenlandsk bistand, består på grunn av den omfattende handel- og våpenembargoen, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Cuba har derfor bedt om en slutt på hele kvelertaket de mener blokaden har på øystaten.

Geriljastøtte

Grunnen til at Cuba ble satt på lista i sin tid, var støtten til den baskiske separatistgruppa ETA og FARC-geriljaen i Colombia. Den støtten forsvant i 1991 med kollapsen av Sovjetunionen, Cubas nære handels- og bistandspartner.

USA og Cuba ble like før jul i fjor enige om å bryte ned den over 50 år gamle isfronten mellom seg. Siden har de to landene hatt fire runder med høynivåsamtaler der ett av temaene er gjenåpning av ambassader.

Personvernpolicy