EU og Norge:

SVs eks-statssekretær Schjerva ber Cameron åpne EU for Norge

SVs EKS-STATSSEKRETÆR: Roger Schjerva, her som statssekretær sammen med daværende finansminister Kristin Halvorsen, vil nå ha Høyre-hjelp til å lette norsk EU-medlemskap. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
SVs EKS-STATSSEKRETÆR: Roger Schjerva, her som statssekretær sammen med daværende finansminister Kristin Halvorsen, vil nå ha Høyre-hjelp til å lette norsk EU-medlemskap. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

Roger Schjerva utfordrer europaminister Vidar Helgesen til å snakke med britenes konservative statsminister om å la Norge slippe euro'en ved norsk EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I åtte år var han statssekretær for SV i Finansdepartementet, og høyre hånd for SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen.

I dag kom Roger Schjerva med et oppsiktsvekkende budskap i et beskjedent debattinnlegg i Aftenposten:

En appell til Høyres europaminister Vidar Helgesen om å ta en prat med den konservative britiske statsministeren David Cameron, om å gjøre det lettere for Norge å bli med i EU i framtida.

Cameron skal nå forhandle med EU om endringer i Storbritannias forpliktelser i EU. Blant annet vil ikke britene ha euroen.

Et uoverkommelig hinder

- Vil Vidar Helgesen dra til Cameron og be ham om å sørge for at garantien om å kunne forbli utenfor euroen ikke bare skal gjelde Storbritannia, men også alle nye medlemsland som ber om det, skriver Schjerva.

– Har du med åtte år bak deg som statssekretær for SV, ønske om norsk EU-medlemskap?

– Nei, ikke i dag. Resonnementet er at euromedlemskap er så uheldig for Norge, at det er et uoverkommelig hinder for å bli medlem av EU, sier Schjerva til ABC Nyheter.

Han presiserer at innlegget ikke er skrevet verken som tidligere statssekretær eller nåværende sjeføkonom i IKT Norge, men som samfunnsborger.

– EU-medlemskap kan bli aktuelt

– Har ikke du med din bakgrunn som framstående SV-politiker, et prinsipielt syn på EU-medlemskap?

– Hvis man bare er imot prinsipielt, er det greit. Men det kan tenkes at verden om kort tid endrer seg slik at det kan føles mer vanskelig for oss å ikke delta i beslutningsprosessene i EU, svarer Schjerva.

– Vi kan få sikkerhetspolitiske konflikter eller handelskriger som gjør det vanskeligere for oss ikke å knytte oss nærmere til den blokken i verden som ligger nærmest oss geografisk, sosialt og miljømessig. Da ville det vært bedre for oss om Cameron kunne bidra til å fjerne hinderet euromedlemskap utgjør.

– Jeg er opptatt av at Norge skal ha maksimal handlefrihet i framtida til å gjøre det vi er best tjent med.

Les også: Roger Schjerva anklaget IMF-sjefen for feil om Island

– Et rop i ørkenen

Hva synes så landsstyremedlem i SV og forhenværende leder i Nei til EU, Heming Olaussen, om at mannen partiet plasserte i den politiske ledelsen i Finansdepartementet i åtte år, åpner for EU-medlemskap?

– Dette tar jeg som et rop i ørkenen. At euroen er et uoverstigelig hinder for norsk medlemskap, er jo et poeng. Men det finnes mange andre uoverstigelige hindre, sier han til ABC Nyheter.

Olaussen presiserer at Schjerva har ikke noe verv i SV lenger.

– Jeg har ikke merket noe til at det har vært arbeidet for norsk EU-medlemskap i partiet, sier Olaussen.

Personvernpolicy