Byrådet i Bergen innkaller politiet til møte

Fungerende politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt beklager distriktets håndtering av overgrepssaken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Fungerende politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt beklager distriktets håndtering av overgrepssaken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Byrådet i Bergen har innkalt ledelsen i Hordaland politidistrikt til et møte som følge av kritikken mot politiets etterforskning av saker som gjelder barn og unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er bekymret fordi politiet har fått kritikk for en rekke saker den siste tiden. Vi ønsker oss en trygg og god by. Derfor vil vi diskutere hva de gjør for å håndtere situasjonen videre og hvordan de ivaretar barn som er berørt i sakene, sier byråd for skole og barnehage Jana Midelfart (H) til BA.

Hordaland politidistrikt har fått kraftig kritikk for sin håndtering av Monika-saken og for en sak der en 15-åring ikke ble hørt da han ringte 112 for å fortelle om et overgrep.

Reaksjonstid

Nylig ble det kjent at Hordaland-politiet brukte 16 måneder på å gjennomgå grove overgrepsbilder etter et databeslag. I den saken er en forretningsmann siktet for seksuelle overgrep mot sju jenter under ti år.

– Jeg ønsker å få en orientering om overgrepssaken som nå omtales i mediene. Jeg er opptatt av politiets reaksjonstid og hvordan de kommuniserer med innbyggerne i Bergen, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

– Sterkt beklagelig

Avdelingsdirektør Knud Smedsrud i Politidirektoratet betegner den lange saksbehandlingstiden i overgrepssaken som «sterkt beklagelig». Direktoratet har nå bedt Kripos om å bistå Hordaland politidistrikt i etterforskningen.

– Det er ikke akseptabelt å bruke så lang tid på å etterforske en slik sak. Vi har vært i dialog med politimesteren og med Kripos, og Kripos kommer nå til å bistå Hordaland politidistrikt med to etterforskere, sier Smedsrud til TV 2.

Ifølge avdelingsdirektøren har direktoratet og politimesteren i Hordaland diskutert en rekke tiltak for å bedre situasjonen i politidistriktet.

– Det har vært noen enkeltsaker i Hordaland nå som helt åpenbart har vært uheldig håndtert, sier Smedsrud.

Skal evalueres

Fungerende politimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt beklager distriktets håndtering av overgrepssaken.

– Det er helt på det rene at saksbehandlingstiden i denne saken har vært for lang, og det beklager jeg både overfor fornærmede, pårørende og siktede i saken, sier han til TV 2.

Nilsen opplyser at de nå skal evaluere denne saken for å finne ut hvorfor saksbehandlingstiden er blitt så lang.

Personvernpolicy