UD vil ta opp Israels arrest av norsk prest

Utenriksminister Børge Brende (til høyre) vil ikke rette noen formell protest mot Israels arrest av den norske presten Tor Øystein Vaaland i slutten av april. Foto: Privet/ NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (til høyre) vil ikke rette noen formell protest mot Israels arrest av den norske presten Tor Øystein Vaaland i slutten av april. Foto: Privet/ NTB scanpix

Norge har ikke formelt protestert mot at Israel arresterte en norsk prest som tilfeldigvis snakket med atomvarsleren Mordechai Vanunu. – Vi vil ta det opp, sier UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av april arresterte israelsk politi den norske presten Tor Øystein Vaaland i Øst-Jerusalem.

Hans eneste «forbrytelse» var å ha snakket med den israelske atomvarseleren Mordechai Vanunu på en bokkafe i den okkuperte bydelen.

– Ettersom denne saken løste seg etter kort tid, ble det ikke fremført noe formell protest i tilknytning til arrestasjonen, sier utenriksminister Børge Brendes talsperson, Frode Overland Andersen til ABC Nyheter.

Les også: Norsk prest arrestert for å ha snakket med Vanunu

Etter tre-fire timer på en politistasjon ble Vaaland sluppet fri. Også Vanunu var blitt pågrepet og også han slapp fri etter noen timer.

– Det er naturlig at dette ikke forbigås i stillhet, men inngår i dialogen med israelske myndigheters behandling av besøkende, spesielt fordi det skjedde utenfor Israels anerkjente grenser - i det okkuperte og annekterte Øst-Jerusalem, sier Tor Øystein Vaaland.

– Jeg opplevde at både representasjonskontoret og ambassaden i Tel Aviv tok min situasjon svært alvorlig. De fulgte opp på en tillitsvekkende og betryggende måte, sier han.

– Kritiske

I Utenriksdepartementet er man ikke tilfreds med at tungt bevæpnede politistyrker på en brutal måte pågriper norske statsborgere.

– Dette er likevel en sak ambassaden vil ta opp med israelske myndigheter gjennom deres ordinære dialog, sier Frode Overland Andersen til ABC Nyheter.

– Fra norsk side er vi kritiske til at en norsk statsborger blir arrestert på denne måten, sier han.

I timene etter anholdelsen ringte Norges ambassade i Tel Aviv Vaaland. Det skal ha skjedd umiddelbart etter at arrestasjonen ble kjent for ambassaden.

– Ambassadør Svein Sevje snakket selv med Vaaland i forbindelse med pågripelsen, sier UDs talsperson, som også fremhever at den norske presten ble satt fri etter kort tid og det ble ikke rettet noen anklager mot ham.

Kjent i området

Til daglig er Tor Øystein Vaaland sokneprest i Asker menighet. Han har reist mye i Israel og Palestina og har skrevet flere bøker relatert til området.

Han var på bokkafeen i Øst-Jerusalem for å overlevere noen eksemplarer av en bok som skulle selges til skandinaviske turister. Der kom han i samtale med Mordechai Vanunu som tilfeldigvis tok en kopp kaffe samme sted.

I midten av mai giftet Vanunu seg med norske Kristin Joachimsen, professor i teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo. Vanunu har flere ganger gjort det klart at han ønsker å forlate Israel, og at Norge er et sted hvor han gjerne bosetter seg.

Les også: Vanunu giftet seg med norske Kristin

Den høyt utdannede atomteknikeren har allerede et stående jobbtilbud ved Universitetet i Tromsø, men han får ikke utstedt lovlige reisedokumenter fra Israel.

I 2004 søkte han asyl i Norge og flere andre land. Det ble senere kjent at daværende kommunalminister Erna Solberg (H) instruerte UDI til å avvise søknaden.

Avslørte Isreals atomprogram

Vanunu ble i 1986 dømt til 18 års fengsel for å ha lekket bilder som Israels hemmelige atomvåpenprogram til den britiske avisen Sunday Times. I 11 av årene satt han i isolasjon.

Han ble stilt for retten etter å ha blitt kidnappet fra Italia av israelske hemmelige tjenester. Allerede da hadde han konvertert til kristendommen, noe som også bidrar til kritikken mot ham i Israel.

I alle år etter ferdig soning straff har Vanunu vært underlagt strenge restriksjoner som flere organisasjoner mener bryter grunnleggende menneskerettigheter. En av dem er at han ikke har lov til å snakke med utlendinger i mer enn en halv time.

I Utenriksdepartementet mener man at det ikke er grunnlag for i denne sammenhengen å også kritisere Israel for hvordan de behandler Vanunu.

– Israel er vel kjent med vårt syn på de restriksjonene Vanunu er underlagt, sier Frode Overland Andersen.

Kl 12.20: Oppdatert med kommentar fra Tor Øystein Vaaland

Personvernpolicy