UD vil ta opp Israels arrest av norsk prest

Utenriksminister Børge Brende (til høyre) vil ikke rette noen formell protest mot Israels arrest av den norske presten Tor Øystein Vaaland i slutten av april. Foto: Privet/ NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (til høyre) vil ikke rette noen formell protest mot Israels arrest av den norske presten Tor Øystein Vaaland i slutten av april. Foto: Privet/ NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ikke formelt protestert mot at Israel arresterte en norsk prest som tilfeldigvis snakket med atomvarsleren Mordechai Vanunu. – Vi vil ta det opp, sier UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av april arresterte israelsk politi den norske presten Tor Øystein Vaaland i Øst-Jerusalem.

Hans eneste «forbrytelse» var å ha snakket med den israelske atomvarseleren Mordechai Vanunu på en bokkafe i den okkuperte bydelen.

– Ettersom denne saken løste seg etter kort tid, ble det ikke fremført noe formell protest i tilknytning til arrestasjonen, sier utenriksminister Børge Brendes talsperson, Frode Overland Andersen til ABC Nyheter.

Les også: Norsk prest arrestert for å ha snakket med Vanunu

Etter tre-fire timer på en politistasjon ble Vaaland sluppet fri. Også Vanunu var blitt pågrepet og også han slapp fri etter noen timer.

– Det er naturlig at dette ikke forbigås i stillhet, men inngår i dialogen med israelske myndigheters behandling av besøkende, spesielt fordi det skjedde utenfor Israels anerkjente grenser - i det okkuperte og annekterte Øst-Jerusalem, sier Tor Øystein Vaaland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplevde at både representasjonskontoret og ambassaden i Tel Aviv tok min situasjon svært alvorlig. De fulgte opp på en tillitsvekkende og betryggende måte, sier han.

– Kritiske

I Utenriksdepartementet er man ikke tilfreds med at tungt bevæpnede politistyrker på en brutal måte pågriper norske statsborgere.

– Dette er likevel en sak ambassaden vil ta opp med israelske myndigheter gjennom deres ordinære dialog, sier Frode Overland Andersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra norsk side er vi kritiske til at en norsk statsborger blir arrestert på denne måten, sier han.

I timene etter anholdelsen ringte Norges ambassade i Tel Aviv Vaaland. Det skal ha skjedd umiddelbart etter at arrestasjonen ble kjent for ambassaden.

– Ambassadør Svein Sevje snakket selv med Vaaland i forbindelse med pågripelsen, sier UDs talsperson, som også fremhever at den norske presten ble satt fri etter kort tid og det ble ikke rettet noen anklager mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjent i området

Til daglig er Tor Øystein Vaaland sokneprest i Asker menighet. Han har reist mye i Israel og Palestina og har skrevet flere bøker relatert til området.

Han var på bokkafeen i Øst-Jerusalem for å overlevere noen eksemplarer av en bok som skulle selges til skandinaviske turister. Der kom han i samtale med Mordechai Vanunu som tilfeldigvis tok en kopp kaffe samme sted.

I midten av mai giftet Vanunu seg med norske Kristin Joachimsen, professor i teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo. Vanunu har flere ganger gjort det klart at han ønsker å forlate Israel, og at Norge er et sted hvor han gjerne bosetter seg.

Les også: Vanunu giftet seg med norske Kristin

Den høyt utdannede atomteknikeren har allerede et stående jobbtilbud ved Universitetet i Tromsø, men han får ikke utstedt lovlige reisedokumenter fra Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2004 søkte han asyl i Norge og flere andre land. Det ble senere kjent at daværende kommunalminister Erna Solberg (H) instruerte UDI til å avvise søknaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avslørte Isreals atomprogram

Vanunu ble i 1986 dømt til 18 års fengsel for å ha lekket bilder som Israels hemmelige atomvåpenprogram til den britiske avisen Sunday Times. I 11 av årene satt han i isolasjon.

Han ble stilt for retten etter å ha blitt kidnappet fra Italia av israelske hemmelige tjenester. Allerede da hadde han konvertert til kristendommen, noe som også bidrar til kritikken mot ham i Israel.

I alle år etter ferdig soning straff har Vanunu vært underlagt strenge restriksjoner som flere organisasjoner mener bryter grunnleggende menneskerettigheter. En av dem er at han ikke har lov til å snakke med utlendinger i mer enn en halv time.

I Utenriksdepartementet mener man at det ikke er grunnlag for i denne sammenhengen å også kritisere Israel for hvordan de behandler Vanunu.

– Israel er vel kjent med vårt syn på de restriksjonene Vanunu er underlagt, sier Frode Overland Andersen.

Kl 12.20: Oppdatert med kommentar fra Tor Øystein Vaaland