Varmt fram til Sankthans

SOLFYLT: Festivalen Norwegian Wood arrangeres andre uken i juni - midt i den varslede godværsperioden. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
SOLFYLT: Festivalen Norwegian Wood arrangeres andre uken i juni - midt i den varslede godværsperioden. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Etter den kalde mai-måneden er det klart for litt smak av sommer. I hvert fall i sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutts prognoser fram til Sankthans gir håp for folk i Sør-Norge som er glade i varmt vær. Det blir temperaturer opp mot og kanskje over 20 grader når kalenderen skifter til juni.

– Er vi heldige, kan det bli varmere enn det, sier meteorolog Vibeke Thyness til VG.

Været etter Sankthans er det for meteorologene vanskelig å si noe om allerede nå, men et væromslag gir tørrere og varmere vær de nærmeste ukene.

Sjekk været der du er

Skille på midten

Bortsett fra i Finnmark har det vært en uvanlig kald mai, ifølge VG, men det ventede varme været vil trolig ikke vil komme finnmarkingene til gode.

– Slik det ser ut nå, vil grensen gå rundt Trondheim. Lenger nord er prognosene mer usikre, sier Vibeke Thyness.

YRs månedsvarsel viser at Nord-Norge kan få sommervarme de også, men ikke før i slutten av juni. Værtjenesten understreker at månedsvarsel langt fra er sikker vitenskap.

Les også: Høyre ønsker geologisk overvåkning av E16

Snøsmeltingen starter nå

Høyfjellet i Sør-Norge, og særlig på Vestlandet har ennå uvanlig store snømengder. Det kalde været har utsatt den vårlige snøsmeltingen, men med varme i vente er det klart at smeltingen starter.

– Vi følger i likhet med meteorologene med på været. Det har ikke vært snøsmelting til nå, men i løpet av den neste tidagersperioden vil det starte, sier Heidi Stranden i Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) flomvarslingstjeneste til ABC Nyheter.

I sine siste oppdateringer om vårflom melder NVE at sannsynligheten for stor vårflom på Vestlandet er stor. Flomvarselet gjelder fra Rogaland til Rauma i Romsdalen. Elver og andre vassdrag i lavlandet på Østlandet slipper trolig unna vårflom.

Les også: Gjør uteplassen helt værsikker

Personvernpolicy