Danskene til valg 18. juni

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt skal skrive ut valg onsdag formiddag, ifølge TV 2. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt skal skrive ut valg onsdag formiddag, ifølge TV 2. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folketingsvalget i Danmark holdes 18. juni, kunngjorde statsminister Helle Thorning-Schmidt onsdag. Hun går dermed inn i valgkamp på et tidspunkt hvor målingene spår et klart nederlag for henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om valg i Danmark

* I Danmark står statsministeren (offisielt dronningen) fritt til å utlyse valg når som helst under valgperioden, som er på fire år.

* Nyvalg er når regjeringen utlyser et valg før nasjonalforsamlingens mandatperiode utløper. I noen land kan regjeringen bare gjøre dette om den ikke har flertall for sin politikk i nasjonalforsamlingen.

* I land som Danmark, der regjeringen fritt velger når det skal holdes valg, blir nyvalg i praksis regelen, og valgperiodens utløp bare en siste tidsfrist.

* Nyvalg er ikke tillatt i Norge.

– Valget er klart, tiden er rett, og nå er det opp til danskene, sa Thorning-Schmidt da hun på en pressekonferanse onsdag kunngjorde at hun skriver ut valg.

Statsministeren brukte anledningen til å snakke om hva hun har fått til som statsminister de siste årene. Danmark var i dyp krise for fire år siden, men med henne i spissen er landet nå på rett spor, påpekte hun.

Datoen for valget blir altså 18. juni. I Danmark holdes valg vanligvis innen tre uker etter at de blir utlyst av den sittende statsministeren.

– Jeg gleder meg til de neste 23 dagene, sa Thorning-Schmidt.

Statsministeren går nå inn i valgkamp på et tidspunkt hvor meningsmålingene spår et klart nederlag for henne, akkurat som de har gjort gjennom hele valgperioden.

Rasmussen leder

Ifølge en gjennomsnittsmåling av fem målinger gjort for nyhetsbyrået Ritzau, ligger regjeringen og resten av den røde blokken an til å få 46,7 prosent mens den blå blokken får 53,2 prosents oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge målingene heter Danmarks neste statsminister Lars Løkke Rasmussen fra det konservative partiet Venstre.

– Venstre er klare for valgkampen. Vi er klare! Danmark trenger en ny regjering, var partiets melding på Twitter etter at nyheten kom onsdag morgen.

Beslutningen kom etter intense spekulasjoner om når det ville bli skrevet ut nyvalg. Da Thorning-Schmidt sammen med finansminister Morten Østergaard tirsdag kunngjorde at regjeringen vil sette av 39 milliarder danske kroner mer til helse- og omsorgssektoren fram til 2020, spekulerte danske medier på at kunngjøringen kunne komme da, noe den ikke gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velgerne foretrekker Thorning-Schmidt

Selv om meningsmålingene har dømt Thorning-Schmidt til valgtaper, kan det bli langt tettere enn det målingene spår, mener politisk kommentator Hans Engell.

– I de siste målingene haler den røde blokken innpå. Og hvis vi ser på personmålingene, så står Thorning meget sterkt, sier han til Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig et paradoks som preger velgernes holdning til det kommende valget. Et flertall har tenkt å stemme på opposisjonspartiene, selv om flere foretrekker Thorning-Schmidt som statsminister.

Nesten annenhver velger – 46 prosent – mener Thorning-Schmidt er mest troverdig, mens bare 19 prosent peker på opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen, ifølge en ny måling Megafon har gjort for Politiken og TV 2.

Tror på brutal valgkamp

Flere politikere var raskt ute med å sette opp valgplakater i København etter at nyheten om utskrivingen av valget ble gjort kjent av flere danske medier onsdag morgen, til tross for at det ikke er lov før valget offisielt er utlyst.

Valgforsker Robert Klemmensen ved Syddansk Universitet spår en brutal valgkamp de tre neste ukene.

– Jeg tror at valgkampen blir hard og skitten. Alle meningsmålinger peker på at Socialdemokraterne og regjeringen er bakpå. Det vil si at de skal gjøre noe aktivt for å endre på status quo, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.