Åpen for alle - alltid

Monika-saken: – Umulig å få oppreisning fra staten

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Kristina Sviglinskaja får ikke erstatning av politiet i forbindelse med etterforskningen av datterens dødsfall. Foto: Privat / NTB scanpix.
Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Kristina Sviglinskaja får ikke erstatning av politiet i forbindelse med etterforskningen av datterens dødsfall. Foto: Privat / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektoratets avslag på å betale moren oppreisning etter politiets mangelfulle etterforskning i Monika-saken, beviser at det er umulig å nå fram med krav overfor staten, sier kvinnens advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristina Sviglinskaja ble tirsdag nektet oppreisningserstatning selv om politiet har tatt selvkritikk på manglende etterforskning av åtteåringens død i 2011. Fordi ingen enkeltpersoner i Hordaland politidistrikt er blitt holdt ansvarlig for den feilaktige konklusjonen om at jenta tok sitt eget liv, finnes det heller ingen lovhjemmel for å innvilge kravet om oppreisningen på 200.000 kroner.

– Kristina var kjent med at det er vanskelig å oppnå oppreisningserstatning fra staten for utvist grov uaktsomhet. Politidirektoratets vedtak viser at det i realiteten er umulig å nå fram med krav om oppreisningserstatning overfor staten, skriver advokat Stig Nilsen i en uttalelse til NTB onsdag.

Les også: Monika-saken har svekket folkets tillitt til politiet

Urimelig

Hordaland politidistrikt har vedtatt et forelegg på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen tjenestemenn har fått noen straffemessige reaksjoner som følge av granskinger i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nilsen sier videre at avgjørelsen demonstrerer et urimelig hull i systemet som strider mot folks rettsoppfatning. Advokaten mener loven må endres slik at skadelidte kan få oppreisning når det begås grove feil i det offentlige.

– Jeg vil derfor i det videre ta kontakt med justispolitikere for at de skal ta opp problemstillingen i Stortinget slik at andre skal slippe å oppleve det som Kristina har opplevd i denne saken, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiforum: Feil leder gikk i Monika-saken

Billighetserstatning

Advokaten sier Kristina Sviglinskaja til nå har fått støtte fra enkeltpersoner. Nå er hun henvist til å søke om billighetserstatning via Statens sivilrettsforvaltning. Der vil hun kunne bli tilkjent en erstatning på opptil 250.000 kroner.

Beslutningen fra Politidirektoratet følger innstillingen til politimesteren i Hordaland. Samtidig beklager direktoratet igjen gangen i etterforskningen av saken og har forståelse for at den medførte store belastninger for Monikas pårørende.

Kristina Sviglinskajas datter, Monika (8), ble funnet død i 2011. Politiet konkluderte med selvdrap. I 2014 ble saken gjenopptatt, og en mann ble siktet for drap på jenta.