Kronprinsesse Mette-Marit: – Et press for å lese krim i Norge

Å møte en bok er som å møte et annet menneske, mener kronprinsesse Mette-Marit, som har lagt ut på sin andre ferd med et tog fylt med bøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag rullet Norgeshistoriens andre Litteraturtog ut fra Trondheim med kurs for Hamar. I år har hun fylt både tog og stoppesteder med møter med i alt ti forfattere, valgt med omhu og nysgjerrighet, som skal dele sine lese- og skriveerfaringer med folk langs skinnene.

– Jeg ønsker å inspirere andre til å bli glad i å lese bøker, sier kronprinsessen til NTB. Selv sluker hun det meste av litteratur, men innrømmer at hun ikke er så glad i krim.

– Det er så mye annet som skal leses. Men det er et stort press på å lese krim, i alle fall i Norge, sier kronprinsessen.

Hun er likevel ikke bekymret for at krimlitteratur og paller med bestselgere skal fortrenge den smalere litteraturen.

– Jeg tror det er viktig at folk leser, uansett. Og hvis man leser mye, får man etter hvert et ønske om å lese noe annet, sier kronprinsesse Mette-Marit til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger forskjellige bøker til forskjellige tider, mener hun.

Møter ti forfattere

I fjor vakte det oppmerksomhet da hun på togreisen åpent fortalte om sitt problematiske forhold til sin alkoholiserte farr. Også i år er oppvekst, identitet og menneskets mørkere sider en rød tråd for kronprinsessens forfattermøter.

– Det har vært mye diskusjon i Norge om det å skrive selvbiografiske bøker, sier kronprinsessen og kaster et blikk mot bøkene til Karl Ove Knausgård som står oppmarsjert i hylla med hennes egne utvalgte bøker på Litteraturtoget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skulle jeg valgt meg én bok, ville det blitt American Pastoral av Roth, sier kronprinsesse Mette-Marit, som også har den omstridte franske forfatteren Michel Houellebecq blant sine favoritter.

Mor er med

Det var kronprinsessens mor, Mette Tjessem, som viste datteren veien til biblioteket tidlig i barneårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har alltid elsket å gå på biblioteket med mamma, sier kronprinsessen, som i år har invitert moren med på turen.

I Ringebu hadde mange av stedets innbyggere, både store og små, møtt fram på stasjonen i god tid. Musikkforeningene i Ringebu og Fåvang hadde slått seg sammen for anledningen og spilte en feiende marsj til ære for prinsessen, som ble tatt imot av både fylkesmann Christl Kvam, politimester Arne Hammersmark og ordfører Erik Odlo.

En ensom ting

Etter en snarvisitt på stedets mikrobibliotek, var det klart for bokbad på hovedbiblioteket i Ringebu med litteraturkritikerne Knut Hoem og Kaja Scherven Mollerin, der temaet var hvordan det er å være et lesende menneske.

– Jeg elsker å diskutere litteratur, sa kronprinsessen, som innrømmer at hun ikke kan tenke seg et liv uten bøker.

– Lesing er noe ensomt, noe vi driver med helt for oss selv. I litteraturen finnes en romslighet som ikke alltid finnes ellers i verden, utdypet Knut Hoem.

Fra Ringebu gikk ferden videre til Lillehammer, der kronprinsessen skal stå for den offisielle åpningen av Norsk Litteraturfestival.