Enkelte blinde «ser» ved hjelp av ekko

Enkelte blinde bruker ekkoet fra klikking med tungen eller knips med fingrene til å orientere seg. Her en mer tradisjonell førerhund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Enkelte blinde bruker ekkoet fra klikking med tungen eller knips med fingrene til å orientere seg. Her en mer tradisjonell førerhund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Noen blinde bruker ekko for vurdere gjenstander rundt seg og navigere seg rundt i omgivelsene. Da aktiveres noen av de samme områdene i hjernen som hos seende, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte blinde har lært seg å bruke ekko fra klikk med tunge eller fingre til å gjenkjenne gjenstander på avstand, og bruker denne «ekkolokasjonen» som erstatning for syn til å navigere seg rundt i omgivelsene sine.

De som har lært seg metoden veldig godt kan for eksempel uproblematisk sykle eller til og med få en basketball oppi kurven.

Forskere har funnet ut at sanseinntrykk fra syn og lyd kan overføres via bein, hvor man kan overføre det ene «formatet» til det andre i sentralnervesystemet.

En ny studie antyder at dette kan forekomme naturlig hos visse blinde individer når de benytter seg av ekkolokasjon, melder AFP Relaxnews.

Les også: Blinde: – Dette er skjønnhet for oss

Knips og klikk

Prosessen som kan læres, innebærer bruk av ekko av klikk fra tungen eller fingertuppene.

– Våre eksperimenter viser at ekkolokasjon ikke bare er et verktøy som kan hjelpe blinde og svaksynte til å navigere i sine omgivelser, men at det kan være en effektiv erstatning for syn, som tillater dem å gjenkjenne form, størrelse og andre egenskaper ved gjenstander, sier Mel Goodale, fra Universitetet i Western Ontario i Canada, i en pressemelding.

Deler av hjernen som vanligvis brukes til syn nyttiggjøres i denne prosessen. Studien ble lagt frem ved det niende årlige kanadiske møte for nevrovitenskap 24. mai 2015.

– Det er bemerkelsesverdig, men eksperter på denne metoden kan si om noe er hardt eller mykt, har høyt tetthet eller ei, kun ved å lytte til ekko som slår tilbake fra gjenstanden, sier Goodale.

Les også: Blind professor: – Denne «ringen» kan forandre livet mitt

Hjerneskanning

Ved hjelp av hjerneskanning påviste forskerne hvilke områder av hjernen som blir aktivert hos blinde som bruker metoden for å burdere ulike objekter. De har så sammenlignet med hvilke områder som brukes i hjernen hjernen hos seende gjør samme vurdering.

Studien viser at blinde ekkolokasjon-eksperter bruker regioner i hjernen som normalt knyttes til visuell oppfatning, når de vurderer objektene ved hjelp av ekko fra klikk.

NPR-programmet «Invisibilia» har møtt Daniel Kish, en blind mann som benytter seg av denne metoden og som jobber med å lære opp andre blinde til å gjøre det samme.

Kish som har vært blind siden han var ett år gammel, lever som om han kan se med øynene. Han orienterer seg i omgivelsene ved å lytte til ekkoet av klikk med tungen, og kan uproblematisk sykle eller gå på tur i skogen alene.

Intervjuet med ham kan du høre i sin helhet her.

Personvernpolicy