«Visse utfordringer» i forholdet til Norge

Russiske soldater vokter sentrum av Simferopol på Krim-halvøya torsdag 27. mars 2014. Foto: Scanpix/AP.
Russiske soldater vokter sentrum av Simferopol på Krim-halvøya torsdag 27. mars 2014. Foto: Scanpix/AP.

Den russiske ambassaden i Oslo avviser overfor NRK at den militære oppbyggingen i Arktis er en trussel mot nabostater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Russland truer ikke noe land eller nasjon, vi respekterer internasjonal lov, suverene grenser og menneskerettigheter, sier tredjesekretær og presseansvarlig ved den russiske ambassaden i Oslo, Andrej Kulikov, til NRK.

Russland annekterte i fjor vår Krim-halvøya, og forholdet mellom øst og vest er mer spent enn på lenge. Landet anklages også for militær intervensjon i Øst-Ukraina, noe Russland selv avviser. Russland mener også at annekteringen av Krim utelukkende kom som følge av en fri folkeavstemming.

Les også: Ukrainas president: – Vi er i krig med Russland

Vesten har møtt de russiske handlingene med sanksjoner og visumnekt.

Det norske Forsvaret ønsker å styrke hæren i Finnmark, blant annet ved å gjenåpne Garnisonen i Porsanger i Lakselv, melder NRK. Norske myndigheter betrakter Ukraina-krisen og annekteringen av Krim som en sikkerhetsrisiko.

– Vi har levd i fred med Norge i mer enn tusen år, og det finnes ingen intensjoner om å endre dette. Russland kommer ikke til å angripe Norge, og dette er også et syn norske militære representanter bekrefter offisielt, skriver Kulikov i en epost til NRK.

Han innrømmer imidlertid at det er vanskeligheter i forbindelsen mellom landene, som han mener er beklagelige.

Les også: Russland svarer på jagerflyøvelse i Norden


Kulikov beskriver den russiske militære aktiviteten i nord som «en naturlig del i å reetablere tilstedeværelse i Arktis», basert på langsiktige nasjonale interesser i regionen.

Russlandsekspert ved Nupi, seniorforsker Julie Wilhelmsen, sier til NRK:

– Russland er en stormakt som har ligget nede med brukket rygg i 20 år. Slik Russland ser det nærmer landet seg, etter lengre tids opprustning og modernisering av forsvaret, en slags normaltilstand i forhold til sin stormaktsstatus. Ut ifra denne måten å tenke på, gjerne kalt realisme, vil det også anses som naturlig at Norge ønsker å kunne forsvare eget land. Russiske politikere vil mene at de som ikke tenker ut fra et slikt realistisk perspektiv, er dumme, sier Wilhelmsen.

Personvernpolicy