Irak har startet operasjon mot IS i Anbar-provinsen

Irak har kunngjort at landet starter en militæroperasjon for å bekjempe IS i storprovinsen Anbar. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
Irak har kunngjort at landet starter en militæroperasjon for å bekjempe IS i storprovinsen Anbar. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Irakiske styrker har innledet en operasjon med sikte på å avskjære IS i Anbar-provinsen før de prøver å gjenerobre byen Ramadi fra ekstremistgruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonen ble satt i gang i Salaheddin-provinsen, nordøst for Anbar-provinsen, tirsdag. Derfra vil styrkene bevege seg sørover, sier talsmann Ahmed al-Assad for paraplyorganisasjonen Hashid Shabbi, som består av sjiamilister og frivillige.

I tillegg til de paramilitære styrkene, vil også irakiske sikkerhetsstyrker delta i operasjonen for å drive Den islamske staten (IS) ut av Anbar-provinsen, som gruppen kontrollerer mesteparten av.

– Operasjonens mål er å frigjøre regionene mellom Salaheddin og Anbar og forsøke å isolere Anbar-provinsen, sier Assadi til nyhetsbyrået AFP.

4.000 menn

Operasjonen ble satt i gang bare litt over en uke etter at IS tok kontroll over provinshovedstaden Ramadi 17. mai. Rundt 4.000 menn var tirsdag på vei til den nordlige utkanten av byen, ifølge Hashid Shaabi.

Militæroperasjonen har fått navnet «Labeyk Ya Hussein», som kan oversettes til «Vi står til tjeneste, Hussein».

Ifølge en oberstløytnant har styrkene gjort fremskritt sør og vest for Ramadi, og tatt tilbake et område kalt al-Taesh.

– Irakiske sikkerhetsstyrker og Hashed Shaabi har nå kuttet alle forsyningsveier for IS i Ramadi fra sør, sier medlem i provinsrådet, Arkan Khalaf al-Tarmuz.

Amerikansk kritikk

USA gikk søndag hardt ut mot de irakiske styrkene og kritiserte dem for manglende kampvilje etter at Ramadi ble erobret for over en uke siden.

– De var overlegne i antall i forhold til motstanderen, likevel trakk de seg tilbake. De irakiske styrkene viste bare ingen vilje til å kjempe, sa forsvarsminister Ashton Carter.

Mandag kveld forsikret imidlertid visepresident Joe Biden at USA vil støtte Irak i kampen mot opprørsgruppa.

Det har vakt uro både i Anbar-provinsen og blant regjeringsmedlemmer i USA at Iraks statsminister Haider al-Abadi har søkt støtte hos iranskstøttede sjiamilitser til kampene i Anbar-provinsen, der det for det meste bor sunnimuslimer.