Russland svarer på jagerflyøvelse i Norden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 100 fly fra ni ulike land er samlet til en av Europas største jagerflyøvelser i Norge, Sverige og Finland. Samtidig har Russland sendt 250 militærfly i lufta i en egen øvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er ledenasjon for fellesøvelsen Arctic Challenge Exercise, der rundt 4.000 personer deltar. Øvelsen finner sted i nordområdene, og flyene vil ta av fra basene i Bodø i Norge, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige.

– Formålet er å øve på planlegging, ledelse og utførelse av kompliserte luftoperasjoner i tett samarbeid med NATO. Det unike luftrommet på tvers av landegrensene gjør ACE 15 til en unik treningsarena for å øke interoperabilitet og ferdigheter i alle ledd, sier brigader Jan Ove Rygg, sjef for Nasjonalt luftoperasjonssenter (NAOC) og øvelsessjef, i en uttalelse.

Bakgrunn: Stor jagerflyøvelse i gang i Norden

Mange land

Foruten Norge, Sverige og Finland deltar også Sveits, Storbritannia, Frankrike Tyskland, USA og Nederland i øvelsen, som skal pågå fram til 5. juni.

I løpet av de tolv dagene vil det nordiske luftrommet bli fylt av jagerfly som F-16, F-18, Hawk T1, Tornado GR4, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon og Jas 39 Gripen. I tillegg vil flere transport- og tankfly, AWACS-fly samt DA-20 Jet Falcon fylle støttefunksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland med øvelse

Det er andre gang den multinasjonale treningsøvelsen arrangeres. Første gang var i 2013. Planen framover er at øvelsen skal arrangeres annethvert år.

Ifølge nyhetsbyrået DPA satte også Russland i gang en omfattende militærøvelse mandag. Øvelsen skal pågå i fire dager og involverer hele 12.000 soldater og 250 militære fly, opplyser landets forsvarsdepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øvelsen har som mål å øke beredskapen for fiendtlige luftangrep i Ural og Sibir, sier forsvarsminister

Øvelsen har som mål å øke beredskapen for fiendtlige luftangrep i Ural og Sibir, sier forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Grunn til bekymring

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier på en pressekonferanse at Russland, som alle andre land, har rett til å trene sine militære styrker.

– Selvfølgelig gir dette grunn til bekymring fordi det gir mindre forutsigbarhet, mindre åpenhet og vi har sett at de er villige til å bruke slike øvelser også til å vise aggressive handlinger. Dette er noe vi må følge veldig nøye med på, sier Stoltenberg og fortsetter:

Dette er også en del av grunnen til at vi reagerer med økende beredskap av være styrker, dobler størrelsen på NATOs reaksjonsstyrke, og også etablerer kommandoenheter i seks østlige allierte land, sier han.