Kosmo skuffet over beredskapen

– Det som kommer fram nå, går jo i hop med det vi antok i 2011. Det er særdeles skuffende at man ikke har tatt lærdom etter Utøya og regjeringskvartalet, sier tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
– Det som kommer fram nå, går jo i hop med det vi antok i 2011. Det er særdeles skuffende at man ikke har tatt lærdom etter Utøya og regjeringskvartalet, sier tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo (Ap) er skuffet over beredskapsarbeidet i Norge og mener Justisdepartementet burde ha jobbet langt raskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv felte han som riksrevisor en knusende dom over den norske beredskapen i 2011, et halvt år før 22. juli-terroren. Torsdag i forrige uke la riksrevisor Per-Kristian Foss (H) fram en rapport som gir Justisdepartementet ny kritikk for beredskapsarbeidet.

– Det som kommer fram nå, går jo i hop med det vi antok i 2011. Det er særdeles skuffende at man ikke har tatt lærdom etter Utøya og regjeringskvartalet, samtidig som terskelen for terror er lavere og beredskapsnivået generelt høyere nå. Man skulle jo tro at departementet hadde satt fortgang i arbeidet. Det er gått noen år siden 2011, sier Kosmo til VG.

Les også: Anundsen må til Stortinget etter knusende rapport

«Alvorlige svakheter»

Riksrevisjonen pekte i sin rapport på alvorlige svakheter i Justis- og beredskapsdepartementets samordning og styring av arbeidet med samfunnssikkerhet og -beredskap. Det svekker dette arbeidet generelt, skrev revisjonen i rapporten.

– Jeg er enig i kritikken fra Riksrevisjonen. Kritikken samstemmer i stor grad med det vi har avdekket selv i regjeringen gjennom tilsyn i Justis- og beredskapsdepartementet, sa justisminister Anders Anundsens (Frp) til NTB sist torsdag.

Men selv om statsråden selv konstaterte at Riksrevisjonens kritikk treffer godt, var tonen en annen i hans svarbrev til Riksrevisjonen. Der heter det at det «ikke er grunnlag» for konklusjonen om at det i dag er «alvorlige svakheter ved Justis- og beredskapsdepartementets utøvelse av samordningsansvaret».

Les også: – Justisministre har ikke fått til god beredskap i Norge

– Skuffende

Arbeiderpartiets Jette Christensen reagerte på at Anundsen i stedet for å ta kritikken på alvor «stiller spørsmål ved Riksrevisjonens arbeid og nekter å ta kritikken innover seg». Kosmo er heller ikke imponert.

– Han svarer sånn som de bruker å svare, med at «vi er i gang, vi tar Riksrevisjonens rapport på alvor». Det er det tradisjonelle svaret fra alle statsråder uansett. Det er bare skuffende. Jeg skulle ønske han tok mer ansvar selv, han har jo sittet halvannet år, sier Kosmo som synes det er bekymringsfullt at lite er endret på over fire år.

Anundsen mener han ikke på noen måte fraskriver seg ansvar.

– Jeg tar selvsagt ansvaret for alt som er skjedd og ikke skjedd i departementet siden 16. oktober 2013. Jeg ser fram til at det blir enda bedre belyst framover, skriver han i en SMS til avisen.

Forklaring

Riksrevisjonens rapport ble lagt fram bare to dager etter at justisministeren hadde fått sterk kritikk i Stortinget. Samme dag krevde Venstre og KrF at Anundsen må forklare om beredskap i Stortinget.

– Her må vi ha en full kontrollhøring. Vi kan ikke leve med og akseptere at den norske stat ikke har en tilstrekkelig beredskap, sa Venstres Abid Raja til NTB.

Han sitter selv i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og fikk støtte fra komitékollega Hans Fredrik Grøvan fra KrF.

En høring kan komme allerede før sommeren, og spørsmålet skal diskuteres på komiteens møte tirsdag. (©NTB)

Personvernpolicy