Tornadoer og flom rammer Mexico og Texas

En kraftig storm kostet minst 17 mennesker livet da den mandag feide over det nordlige Mexico og den amerikanske delstaten Texas med tornadoer og oversvømmelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den mexicanske siden av grensa til Texas mistet minst 13 mennesker livet, blant dem tre barn, da en tornado herjet byen Ciudad Acuña mandag. Rundt 750 bygninger ble ødelagt, og biler og store trailere havnet på taket. Over 200 mennesker ble skadd.

Tornadoen ødela betongbygninger, rev ned vegger og tak og knuste biler. Hjelpemannskaper lette mandag fortsatt etter overlevende i de sammenraste ruinene.

Tornadoen varte bare i noen sekunder, og ødeleggelsene strekte seg over 1,8 kilometer i byen med drøyt 130.000 innbyggere.

Historisk

De fleste av dem som er funnet omkommet, befant seg utendørs da uværet rammet, ifølge Ciudad Acuñas ordfører.

– Vi er ikke vant til slike ødeleggelser. Vi har aldri før i byens 110 år lange historie registrert tornadoer her, sier Evaristo Lenin Pérez.

Mexicos president Enrique Peña Nieto reiste nordover for å betrakte skadene i grensebyen sent mandag kveld.

– Dette var en overraskende hendelse. Det kom overhodet ikke noen varsel, verken fra satellitt eller andre systemer, ifølge presidenten.

En talsmann for Mexicos meteorologiske institutt sier tornadoen var den sterkeste i Mexico på 15 år.

Flom i Texas

Også på den andre siden av Rio Grande, i de amerikanske delstatene Texas og Oklahoma brakte stormen med seg kraftig nedbør som resulterte i flom og oversvømmelser.

I byen San Marcos i Texas fikk befolkningen ordre om å evakuere da flomvannet steg rundt dem. Biler og lastebiler sto under vann, og folk fløt nedover gater som var forvandlet til elver, i oppblåsbare lenestoler. Opptil 400 hus i området var ødelagt, og Blanco Rivers bredder har ikke vært så høye siden 1920-tallet, ifølge byrådet i San Marcos.

Storfamilie savnet

Minst fire mennesker har mistet livet som følge av uværet i de to delstatene. Mandag ble en 14 år gammel gutt og hunden hans funnet død i en overvannsrenne i Dallas-forstaden DeSoto, opplyser politiet. Redningsmannskapene lette fortsatt etter tolv mennesker som var savnet i Texas, blant dem åtte medlemmer av en storfamilie som var på ferie i Wimberley. Feriehuset deres skal ha blitt feid ut i Blanco River.

Texas-guvernør Greg Abbott har erklært unntakstilstand i 37 fylker, og meteorologene varsler fortsatt uvær utover uka.

Personvernpolicy