Stor jagerflyøvelse i gang i Norden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 100 fly fra ni ulike land er samlet til en av Europas største jagerflyøvelser, som finner sted i Norge, Sverige og Finland fra mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er ledenasjon for fellesøvelsen Arctic Challenge Exercise, der rundt 4.000 personer deltar. Øvelsen finner sted i nordområdene, fordelt på basene i Bodø, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige.

– Formålet er å øve på planlegging, ledelse og utførelse av kompliserte luftoperasjoner i tett samarbeid med NATO. Det unike luftrommet på tvers av landegrensene gjør ACE 15 til en unik treningsarena for å øke interoperabilitet og ferdigheter i alle ledd, sier brigader Jan Ove Rygg, sjef for Nasjonalt luftoperasjonssenter (NAOC) og øvelsessjef i en uttalelse.

Foruten om Norge, Sverige og Finland deltar også Sveits, Storbritannia, Frankrike Tyskland, USA og Nederland i øvelsen fra 25. mai til 5. juni.

I løpet av de tolv dagene vil det nordiske luftrommet bli fylt av jagerfly som F-16, F-18, Hawk T1, Tornado GR4, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon og Jas 39 Gripen. I tillegg vil flere transport- og tankfly, AWACS-fly samt DA-20 Jet Falcon fylle støttefunksjoner.

Det er andre gang den multinasjonale treningsøvelsen arrangeres. Første gang var i 2013. Planen framover er at øvelsen skal arrangeres annethvert år.