Thomas Müller anker drapsdommen til Høyesterett

6. mai 2014 hentet politiet opp en bylt fra 70 meters dyp i Dørvika i Lysefjorden. Det viste seg å være den savnede tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller, og ektemannen hennes erkjente drapet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
6. mai 2014 hentet politiet opp en bylt fra 70 meters dyp i Dørvika i Lysefjorden. Det viste seg å være den savnede tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller, og ektemannen hennes erkjente drapet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Drapsdømte Thomas Müller anker dommen på 21 års fengsel for voldtekt og overlagt drap på sin kone Agnes Elisabeth Müller til Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Agnes Müller-saken

* Tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller (36) ble meldt savnet lørdag 19. april 2014 av ektemannen Thomas Müller (35).

* Tirsdag 22. april satte politiet i gang leteaksjon.

* Mandag 28. april ble ektemannen siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen var tekniske spor som var i strid med ektemannens forklaring. Müller ble varetektsfengslet.

* Agnes Elisabeth Müller ble hentet opp fra 70 meters dyp i Lysefjorden 6. mai.

* Thomas Müller ble tiltalt for overlagt drap. I rettssaken i Jæren tingrett i november erkjente han forsettlig drap, men hevdet at ektefellen hadde et ønske om å dø.

* Han ble dømt til 21 års fengsel for drap og voldtekt 4. desember. Dommen ble anket samme dag.

* Ankesaken startet i Gulating lagmannsrett 6. mai 2015.

* 12. mai ble han i lagmannsretten dømt til 21 års fengsel voldtekt og overlagt drap.

* 25. mai ble det klart at han anker saken til Høyesterett, med bakgrunn i påståtte saksbehandlingsfeil i lagmannsretten

Det skriver Stavanger Aftenblad mandag ettermiddag. Bakgrunnen for anken til Høyesterett er påståtte saksbehandlingsfeil i lagmannsretten.

– Jeg har pratet med min klient flere ganger etter lagmannsrettens dom og vi er enige om å anke til Høyesterett, sier Müllers advokat Ørjan Eskeland til avisen.

Thomas Müller har tilstått at han tok livet av sin kone, men han har hevdet at hun ønsket å dø og at hun ønsket at ektemannen skulle ta livet av henne.

Bakgrunn: Ektemannen kjent skyldig i drapet på Agnes Müller

Tidligere rettspraksis

Til NTB sier Eskeland at de mener lagmannsretten behandlet nettopp samtykke-spørsmålet på gal måte.

– Min klient har hele tiden forklart at dette drapet skjedde ved hennes samtykke, og nettopp det spørsmålet skulle lagmannsretten tatt stilling til. Det er tidligere rettspraksis som gir anvisning for slik praksis, mener Eskeland.

Spørsmålet ble først tatt opp i straffutmålingen, noe advokaten mener er feil.

Les også: Obduksjon: Agnes Müller døde av kvelning

Ny behandling?

Agnes Elisabeth Müller ble funnet død i Lysefjorden 6. mai i fjor.

Thomas Müller ble først dømt til 21 års fengsel i Jæren tingrett 4. desember 2014, før han 12. mai i år fikk samme dom i Gulating lagmannsrett. Nå vil han og advokaten ha en fullstendig ny runde i lagmannsretten.

– Dersom Høyesterett er enig i vår anke så vil en full ny runde i lagmannsretten være en naturlig følge, sier Eskeland til NTB.

Han mener i tillegg at voldtekts-spørsmålet i saken også må behandles på ny, og da sees i sammenheng med drapet. Anken vil bli sendt i løpe av uken, opplyser Eskeland.

Personvernpolicy