Åpen for alle - alltid

Rohingyaenes vanskjebne diskuteres i Oslo

Mange av flyktningene som er funnet om bord i båter i Andamanhavet er rohingyaer på flukt fra forfølgelse i Myanmar. Den norske Burmakomiteen arrangerer en stor konferanse om minoriteten i Oslo denne uka. Foto: Reuters / NTB scanpix
Mange av flyktningene som er funnet om bord i båter i Andamanhavet er rohingyaer på flukt fra forfølgelse i Myanmar. Den norske Burmakomiteen arrangerer en stor konferanse om minoriteten i Oslo denne uka. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfølgelsen av rohingya-minoriteten i Myanmar må opphøre, ber Desmond Tutu og flere andre fredsprisvinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag til torsdag kommer en rad eksperter, menneskerettsaktivister og representanter for folkegruppen til Oslo for å diskutere folkegruppens situasjon. Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret, og statssekretær Morten Høglund (Frp) deltar også.

Den sørafrikanske biskopen Desmond Tutu og den irske fredsprisvinneren Mairead Maguire, så vel som den amerikanske filantropen George Soros, er blant dem som bidrar med støtteappeller på video.

De siste ukene har rohingyaenes situasjon fått verdens oppmerksomhet. Mange av dem er blant flyktningene i båtene som er funnet drivende rundt i Andamanhavet. De har reist fra forfølgelse og diskriminering i Myanmar.

Rohingyaene er en muslimsk minoritet i delstaten Rakhine helt vest i landet. Myndighetene vil ikke gi rohingyaene status som en av landets mange etniske grupper, og de blir derfor nektet statsborgerskap. Store deler av Myanmars buddhistiske befolkning anser rohingyaene som ulovlige innvandrere fra Bangladesh, og de blir vanligvis omtalt som «bengalere».