Assads kampfly med intens bombing av IS i Palmyra

Den islamske staten (IS) har kontroll over oldtidsbyen Palmyra. Foto: Nour Fourat / Reuters / NTB scanpix
Den islamske staten (IS) har kontroll over oldtidsbyen Palmyra. Foto: Nour Fourat / Reuters / NTB scanpix

Syrias luftvåpen har innledet en intens bombekampanje mot IS i oldtidsbyen Palmyra. Flere sivile har mistet livet i angrepene, ifølge en eksilgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Luftvåpenet rammet mer enn 160 Daesh-mål, drepte og såret terrorister og ødela våpen og kjøretøy, sier en kilde i det syriske luftvåpenet til nyhetsbyrået AFP mandag kveld.

Daesh er et arabisk akronym for opprørsgruppen. Mandagens massive bombing er den kraftigste siden IS-krigerne inntok Palmyra torsdag. Regjeringen hevder at et stort antall IS-krigere ble drept i angrepene.

Aktivistnettverket Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder at minst fire sivile har mistet livet i luftangrepene i og rundt oldtidsbyen som på arabisk heter Tadmur.

De syriske luftangrepene rammet en rekke områder i byen, også områdene i nærheten av byens berømte tempelruiner fra antikken.

Likvideringer

Så langt har imidlertid ikke bombingen tvunget IS på retrett. Opprørerne har rykket fremover mot hovedstaden Damaskus og på veien erobret de en større fosfatgruve rundt 7 mil sør for Palmyra, ifølge aktivistnettverkets kilder.

IS-krigere har likvidert minst 200 mennesker, blant dem barn, i Palmyra og andre steder øst i Homs-provinsen den siste tiden ifølge SOHR. Ytterligere 300 syriske soldater skal ha blitt drept i kampene om Palmyra.

Også USA og dets allierte fortsatte mandag luftkrigen mot IS, både i Syria og Irak.

Slag om Ramadi

Ekstremistene i IS så lenge ut til å være på defensiven i Irak, men den siste ukens erobringer av Ramadi har demonstrert en annen virkelighet.

IS har sendt forsterkninger til Ramadi, som er hovedstaden i Iraks største provins Anbar. Det skjer mens irakiske regjeringsstyrker, stammekrigere og allierte militser forbereder seg på å gjenerobre byen som ble tatt av IS for en uke siden. Iraks statsminister Haider al-Abadi hevdet i helgen at han tror byen vil bli vunnet tilbake innen få dager.

USA-kritikk

Abadis militærstyrker fikk i helgen skarp kritikk av USAs forsvarsminister, som anklaget de irakiske soldatene for manglende kampvilje da IS angrep Ramadi.

Abadi avfeide mandag anklagene, og samme dag så USAs visepresident Joe Biden seg nødt til å forsikre statsministeren om at USA står last og brast ved Bagdad i krigen mot IS.

Vesten og dets arabiske allierte har fått kritikk for strategien i krigen mot IS. Forsøket på å stanse IS' framrykking fra lufta, mens Iraks regjeringshær og Iran-støttede militser tar ansvar på bakken, har lyktes i mindre grad.

I Syria støtter USA og dets allierte enkelte grupper som kjemper mot Assad, samtidig som de også bomber IS.

Personvernpolicy