139 graver og 28 leirer funnet i Malaysia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen 139 graver og 28 leirer for menneskesmugling er avdekket i et avsidesliggende område i det nordlige Malaysia. Statsministeren lover å komme til bunns i mysteriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisjef Khalid Abu Bakar sier de ikke vet hvor mange døde som befinner seg i hver grav.

– Vi starter opphentingen av lik i dag. Vi vet ikke hvem de døde er, ei heller om de er rohingyaer eller fra Bangladesh, sier Bakar.

Statsministeren bekymret

I sin redegjørelse for leirene la han til at det kan ha vært så mange som 300 mennesker i den største av dem. Ifølge innenriksminister Ahmad Zahid Hamidi har leirene eksistert i minst fem år.

– Jeg er dypt bekymret over gravene og leirene som er funnet på malaysisk jord. Vi skal finne de skyldige, tvitret statsminister Najib Razak under sitt besøk i Japan.

Det er første gang det er oppdaget slike områder i landet siden krisen med smugling av fattige migranter fra Myanmar og Bangladesh oppsto tidligere denne måneden.

Stor flyktningstrøm

Smuglere har også brukt det sørlige Thailand som smuglerrute, og malaysisk politi sier ifølge avisa Utusan Malaysia at massegravene som nå er oppdaget, trolig har sammenheng med en massegrav som ble oppdaget på thailandsk side av grensen tidligere denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 3.000 flyktninger, de aller fleste fra Myanmar og Bangladesh, har kommet i land i Malaysia og Indonesia de siste ukene etter å ha drevet rundt på sjøen i overfylte båter i uker og måneder.

Denne uken kommer en rad eksperter, menneskerettsaktivister og representanter for folkegruppen til Oslo for å diskutere rohingya-minoritetens situasjon. Den sørafrikanske biskopen Desmond Tutu og den irske fredsprisvinneren Mairead Maguire er blant dem som bidrar.